Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Skatteverket tipsar: Så undviker du de vanligaste misstagen i deklarationstider

Den 2 maj är sista dagen för att deklarera.

De flesta behöver bara godkänna, och kan enkelt göra det i Skatteverkets app, e-tjänst eller via sms eller telefonsamtal, betonar Skatteverket.

Text

Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /

Skatteverket ger tips för att undvika de vanligaste misstagen i deklarationen.

– De vanligaste felen som vi ser i deklarationerna handlar om försäljning av bostad eller värdepapper samt avdrag för resor till och från arbetet. På dessa tre områden har vi utvecklat tjänster till hjälp för dem som ska deklarera, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande, och tillägger:

Annons

Annons

– Men även för den som har en enkel deklaration utan ändringar ser vi misstag som vi vill tipsa om att undvika,

FAKTA: Skatteverkets deklarationstips

• Anmäl bankkonto. Inför deklarationsöppningen var det närmare en miljon personer som inte hade anmält konto, det vill säga många fler än förstagångsdeklaranterna. Skatteverket gör inga automatiska utbetalningar om det inte finns ett anmält konto.

• Glöm inte att lämna deklarationen i tid. Sista dagen är den 2 maj. Enklast är att deklarera digitalt, genom att sms:a, ringa eller använda appen eller e-tjänsten. Deklarerar du digitalt får du en bekräftelse på att deklarationen är mottagen. Om du vill lämna pappersdeklarationen på ett servicekontor, så tänk på att komma under öppettiderna. Det finns numera ingen brevlåda där att lämna deklarationen i när kontoren har stängt.

• Ska du göra avdrag för resor till och från arbetet – använd Skatteverkets beräkningstjänst så att avdraget blir rätt.

• Ska du deklarera försäljning av bostad – använd e-tjänsten och beräkningshjälpen som finns i anslutning till den på skatteverket.se.

• Ska du deklarera försäljning av aktier och andra värdepapper – använd e-tjänsten samt beräkningshjälp som finns i anslutning till den på skatteverket.se.

Den som deklarerar digitalt senast den 2 maj har möjlighet att få skatteåterbäring i början av juni. Den som vill ha sitt slutskattebesked digitalt kan anmäla sig till en digital brevlåda senast den 1 juni. Då finns också möjlighet till tidigare skatteåterbäring nästa år.

Källa: Skatteverket

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan