Annons

Annons

Annons

Annons

Vi vill ha samarbete kring kulturhus och ett nytt stadsbibliotek

Miljöpartiet de Gröna i Gävle har länge argumenterat för ett nytt stadsbibliotek, helst i ett kulturhus. Nu äntligen börjar politiken enas i frågan och vi är närmre denna viktiga investering än någonsin, skriver Helene Börjesson.

Text: 

Alliansens kommunalråd när de presenterade sin plan för ett nytt stadsbibliotek: Patrik Stenvard, Helene Åkerlind, Margaretha Wedin, Jan Myléus.

Bild: Kristian Ekenberg

Annons

Nyligen bjöd Gävle biblioteks vänner och Gävle stadsbibliotek in till föredrag och samtal om biblioteksverksamhet i ett fullsatt Kafé Edbom. På scenen och i publiken fanns ett starkt engagemang rörande bl.a. litteratur, demokrati, bildning, kultur och stadsmiljö.

Mycket händer nationellt och globalt nu i biblioteksfrågan och den som inte var där rekommenderas läsa rapporten Den femte statsmakten som det refererades till under kvällen (finns som PDF på nätet).

Annons

Annons

Det finns ett uppdrag från oss rödgröna i budgeten för 2018 att ”genomföra en analys av vilka verksamheter som skulle kunna inrymmas i ett nytt stadsbibliotek vid Slottstorget”. Ett steg på vägen och viktigt för att se hur olika verksamheter påverkas. Vad händer sedan? Har Alliansen, som leder kommunen just nu, mod och vilja att samla alla partier för en framtidsorienterad diskussion?

År 2015, när undertecknad satt som ordförande i kultur- och fritidsnämnden, var nämndens ledamöter kontaktpolitiker för ett antal prioriterade områden varav ett var bibliotekets framtid. 2015 fick vi två mycket intressanta utredningar att lära oss av och inspireras av. I samband med att dessa presenterades bjöd vi in till två välbesökta medborgardialoger och fick ta del av många intressanta tankar från Gävleborna.

Nu har Alliansen styrt en tid och avvecklat samtliga kontaktpolitikergrupper i nämnden. När Alliansen började arbeta med biblioteksfrågan gjorde de det tillsammans med tjänstemän utan oss rödgröna. Sedan kom deras förslag om att bygga ett nytt bibliotek mellan stadshuset och förvaltningshuset. Ett läge som de tycks vara ganska ensamma om att förorda.

Så kan vi inte hantera en för Gävle så stor och avgörande fråga! Vi måste samarbeta. MP, S och V önskade ha kvar kontaktpolitikersystemet då vi ser det som ett bra sätt för nämnden att lära mer om förvaltningens verksamheter.

Annons

I dagens sårbara parlamentariska läge är det viktigt att vi är många som får inblick och kan fatta blocköverskridande beslut på goda grunder. Alliansen fick dock stöd från SD i avvecklandet.

Annons

Nu hoppas vi att Alliansen prestigelöst släpper sin idé vad gäller platsen för ett nytt bibliotek/kulturhus och ställer sig positiva till en ombyggnation av det nuvarande biblioteket. För vilken annan verksamhet är värd ett av stadens allra bästa lägen?

Helene Börjesson, MP

Annons

Annons

Till toppen av sidan