Annons

Annons

Annons

Ledare: Därför får du allt mindre semesterkassa till resan denna sommar

Text

Kronorna har blivit allt mindre värda i Antibes i Frankrike.

Annons

Riksbanken meddelade på torsdagen att man lämnar räntan oförändrad på -0,5 procent och att man skjuter ytterligare på beslutet att höja räntan.

Enligt riksbankens räntebana kommer räntan att kravla sig över nollan först under hösten nästa år, förutsatt att riksbanken under året kommer att skjuta det ytterligare framåt. Detta eftersom inflationen fortfarande inte når upp till 2-procentsmålet.

Samtidigt har den svenska kronan tappat kraftigt i värde mot både dollarn och euron på senare tid. En dollar kostar över 8,50 kronor och euron är på rekordnivåer och kostar nästan 10,50.

Den fallande kronkursen är ingen oavsiktlig följd av Riksbankens politik, det är snarare själva poängen med den.

Annons

När svenska hushåll i sommar åker på semester i Europa kommer de att märka hur dyrt det har blivit i Tyskland, Frankrike och den övriga eurozonen.

Annons

Trots att vi nästan dagligen får höra om hur bra den svenska ekonomin går så blir vi svenskar allt fattigare som en följd av riksbankens penningpolitik.

Detta kombinerat med att svenska hushåll är högt skuldsatta – något som också hänger tätt ihop med riksbankens lågräntepolitik – utgör en betydande fara för både hushållen själva och för den svenska ekonomin.

När kartan inte stämmer överens med terrängen så är det kartan som gäller för Stefan Ingves.

Den fallande kronkursen är ingen oavsiktlig följd av Riksbankens politik, det är snarare själva poängen med den. Tanken är att en fallande kronkurs ska göra att priserna på importerade varor stiger, vilket ska öka inflationen.

Problemet för riksbanken är att verkligheten inte beter sig så som den ska göra enligt de nationalekonomiska läroböckerna. När kartan inte stämmer överens med terrängen så är det kartan som gäller för Stefan Ingves.

Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen fortsätter att hålla räntan på minus trots en kraftigt fallande kronkurs och urholka köpkraft för hushållen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Penningpolitiken ligger fast. Riksbanksdirektionen surrar fast sig vid masten. Det spelar ingen roll att svenska hushåll blir fattigare och att Riksbanken eldar på den svenska ekonomin fastän vi befinner oss på toppen av en högkonjunktur – inflationsmålet som hägrar vid horisonten tycks vara det enda som betyder något.

Annons

Annons

Tjänstemännen på Riksbanken är på väg att göra oss till Europas fattiglappar.

En sjunkande krona är för all del bra för de svenska exportföretagen vars varor blir billigare på den internationella marknaden. Men det är inte en långsiktigt hållbar politik.

Under många år bedrevs i Sverige en politik där näringslivets konkurrenskraft dopades genom återkommande politiska beslut som skrev ner värdet på den svenska kronan. Den långsiktiga följden av det blev att vanliga svenskar successivt blev allt fattigare.

Den politiken övergavs och riksbanken gjordes oberoende, men nu är försämringarna på väg att komma tillbaka bakvägen. Fast den här gången är det tjänstemännen på riksbanken, och inte regeringen, som är på väg att göra oss till Europas fattighjon.

Heder till vice riksbankschef Henry Ohlsson som reserverar sig mot beslutet och i stället förordar en snabbare höjning av räntan tillbaka till mer normala nivåer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan