Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Oksanen: Att förvirra är faktiskt en taktik som drabbar Faktiskt

En falsk faktagranskare Faktiskt försöker förstöra för faktagranskningsprojektet Faktiskt. Falska Faktiskt lanserades också före Faktiskt.SE. Det finns alltså de som aktivt jobbar för att du och andra ska bli förvirrade på nätet och metodiskt förstöra när andra försöker reda ut hur saker faktiskt förhåller sig.

Text

Annons

Låt oss börja från början.

Faktiskt.SE är sajtnamnet på ett projekt inför valrörelsen som fått hård kritik innan projektet ens kommit igång. En del av kritiken är relevant, annat är missriktat eller medvetet vantolkat.

Det handlar om att SVT, SR, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Kit under onsdagen lanserade den gemensamma faktakollssajten Faktiskt.SE. Faktagranskningarna görs inte tillsammans av redaktionerna; utan man arbetar var och en för sig och kan komma att granska varandra. Det är alltså bibehållen redaktionell integritet. Däremot har man enat sig om gemensamma principer för faktakollarna. Arbetet samlas på ett och samma ställe, Faktiskt.SE.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Projektet har fått ett mindre utvecklingsbidrag på 1,9 miljoner kronor från den statliga innovationsfonden Vinnova för teknisk utveckling av den gemensamma samlingssajten.

Kritiken har varierat från relevanta ifrågasättanden (borde PS-bolag och privata bolag samarbeta, varför ta emot finansieringen och vad händer med förtroendet om kollen är undermålig) till rena konspirationsteorier om statligt styrd ”åsiktskartell”.

Inbäddat innehåll

Men den här historien handlar inte om Faktiskt.SE utan faktiskt om det falska Faktiskt. Det som görs för att förvirra läsare, förstöra för originalet och undergräva förtroendet. Medan .SE-originalet just lanserades så körde den falska kopian av Faktiskt om på insidan och finns ute på nätet sedan ett par veckor. Ekot-chefen Olle Zachrison är inte direkt förvånad över att kopian dykt upp:

"Vi är medvetna om att en fejksite har dragits igång som försöker snylta på vår renommé. Det var väntat och exakt den typ av agerande som kan förväntas av icke-seriösa källor på nätet."

Läs mer: Då sanningen försvinner väntar den postdemokratiska världen

Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN, pekar på behovet bakom projektet med faktagranskaren.

”Det finns många sidor med obskyr högerextrem, faktaresistent och konspiratorisk profil. Vi behöver få ökat genomslag för den faktabaserade granskningen på sociala medier.”

Annons

Annons

Falska Faktiskt utformning är förvillande lik Faktiskt.SE. Den bluffande kopian kungör med stora bokstäver på sin förstasida att ”FAKTISKT FAKTAGRANSKAR NYHETER I MEDIA OCH RYKTEN I SOCIALA MEDIER” och hävdar på hemsidan: ”Faktiskt är ett branschsamarbete mellan oberoende medier och sakkunniga experter. Syftet är att minska spridningen av falska nyheter och desinformation.”

Men ingenstans berättas vilka som ligger bakom sajten, annat än att det är ”oberoende medier” och ”sakkunniga experter”. De så kallade ”granskningar” som ligger ute är minst sagt ett hopkok av konspirationer och rökridåer.

”Hackade Ryssland det demokratiska partiet i USA under valet 2016?” besvaras med ett nej, trots både öppen information och utlåtanden från en rad underrättelseorgan i USA.

”Blev före detta dubbelspionen Sergej Skripal förgiftad av Ryssland?” besvaras med ett nej, trots att både öppen information utlåtanden från brittiska underrättelseorgan som pekar åt det hållet.

Dessutom vill falska Faktiskt ge sken av att tinnitus kan botas trots att det inte det inte finns några vetenskapligt bevisade botemedel, något som bland annat Vårdguiden 1177 konstaterar.

Hybridcentret i Helsingfors fick gå ut och varna sina följare för den falska kopian.

Metoden att kopiera för att förvirra är långt ifrån ny. Det är en kopia av vad docent Johan Bäckman gjort i Finland. Johan Bäckman pekades redan för ett decennium ut av den estniska säkerhetspolisen som rysk propagandist. Bäckman har haft uppdrag som Nordenansvarig för RISS, ett institut under presidentadministrationen i Kreml som kan beskrivas som utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s PR-gren.

Annons

Läs mer: Kremls mobbare inför rätta i Helsingfors

Annons

Han står också åtalad för förföljelse av den finländska undersökande YLE-journalisten Jessikka Aro.

När Finland startade ett europeiskt center för hybridkrigföring var Bäckman snabbt ute och registrerade en förening med snarlikt namn. Förvirringen sker med ett syfte.

Medan Finlands president Sauli Niinistö, tv, statsminister Juha Sipilä och EU:s utrikeschef Federica Mogherini var på invigningen av hybridcentret i Helsingfors höll den falska kopian ett eget arrangemang tvärs över gatan med den Alexander Dugin, de högerextremas ryske ikon. Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Men vem ligger bakom det falska Faktiskt? Sajten innehåller inga namn eller länkar till huvudmän. Men namnet är inte särskilt svårt att få fram. Den 8:e mars registrerade Newsvoices ägare sajten.

Newsvoice är en salig blandning av rysk propaganda och ”kolloidalt silver”. Kombinationen av nervgiftsattacken i Salisbury och tinnitus är alltså ingen slump. På sajten samsas konspirationsteorier om allt möjligt. Här påstås att Assadregimens kemattacker i Syrien är lögner, att 5G är skadligt och här kampanjas det mot ”tvångsvaccinering”. Newsvoice är också en plattform som de öppet pro-ryska krafterna gång efter gång publicerar sig på; som till exempel Sveriges Fredsråds ordförande Agneta Norberg som uppträtt offentligt med just Johan Bäckman.

Så kolla extra en gång till vilket Faktiskt som faktiskt delas i ditt sociala medieflöde.

Newsvoice publicerade en artikel (8/4) om att falska Faktiskt startat, men den texten innehåller inte ett ord om att det är Newsvoice-ägaren som ligger bakom sajten man rapporterar om. Det är först efter Faktiskt.SE lanseras som Newsvoice (25/4) erkänner att sajten ligger bakom den falska kopian tillsammans med högerextrema Nya Dagbladet, där utgivaren är en tidigare medlem i Nationaldemokraterna.

Falska Faktiskt handlar faktiskt om att förvirra läsarna. Så kolla extra en gång till vilket Faktiskt som faktiskt delas i ditt sociala medieflöde.

Det här är en ledartext av Patrik Oksanen som skriver säkerhetspolitik och försvar för flera av MittMedias centerpartistiska och liberala ledarsidor. Till vardags är Oksanen politisk redaktör på HelaHälsingland/Hudiksvalls Tidning (c).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan