Annons

Annons

Annons

Annons

Cykla till Hemlingby köpcentrum? Glöm det

En lite äldre bild över Hemlingby köpcentrum och det är de äldre delarna som är bäst för cyklister och gående, skriver signaturen. Arkivbild: Lasse Halvarsson

Annons

Det kom nyligen siffror på att vi Gävlebor åker allt mer bil i stället för att cykla, gå eller åka kollektivt. Kommunen uttryckte naturligtvis oro för utvecklingen som går tvärtemot målen. Men efter ett besök på Hemlingby köpcentrum undrar jag hur man kan tro på annat än ökande bilism.

Till att börja med är det en gissningslek att cykla dit. Det blir sick-sackande genom Hemlingby eller Andersberg innan man råkar hitta rätt.

Annons

Annons

Men det stora problemet är när man väl kommer dit. I den äldsta delen verkar det ha funnits någon form av planering med övergångsställen och farthinder. Men när man kommer till de nyare delarna sker all förflyttning på bilens villkor.

Inga övergångsställen, cykelöverfarter eller liknande så långt ögat når. Och tyvärr är många bilister medvetna om detta och gör sitt bästa för att inte släppa fram någon. Hur tänkte man här?

Kära politiker och tjänstemän, om ni vill ha mindre bilism måste ni faktiskt ge förutsättningar för alternativen. Just Hemlingby köpcentrum är en viktig del då allt mer handel lokaliseras dit och som det ser ut idag kommer det att generera mer bilism.

Walk the talk

Annons

Annons

Till toppen av sidan