Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist: Igenbommade brevlådor handlar inte om säkerhet – Skatteverket vill göra det krångligt att deklarera på papper

Det är inte många år sedan det nästan var en happening att deklarera. Köerna ringlade sig långa utanför Skatteverket på kvällen den tredje.

Så är det inte längre.

Text

Karin Bergkvist, Politisk redaktör GD.

Annons

Jag, liksom många andra, deklarerar sedan länge med hjälp av mobilen. Förra året deklarerade 5,8 miljoner svenskar digitalt.

Nu vill Skatteverket uppenbarligen få ännu fler att använda de digitala lösningarna, vare sig de vill eller inte. Lösningen: att göra det krångligare att lämna in pappersdeklarationen. Det går nämligen inte längre att lämna deklarationen i en brevlåda vid skattekontoret utan den måste lämnas in på kontorstid eller skickas med post.

Jag får erkänna att jag var en av alla dem som gick på en nit i år då jag åkte till Gävle i söndags från min hemstad för att hjälpa min 80-åriga mamma att deklarera och sedan lämna hennes papper på skattekontoret. Tillsammans med ett stort antal andra personer yrade jag runt i jakt på lådan. Det var bara att ta hem deklarationen och åka tillbaka ännu en gång efter helgen. Absolut inte en katastrof såklart men irriterande, i synnerhet som jag inte kunde erinra mig att jag någonstans läst om den nya ordningen.

Annons

Annons

En chef på Skatteverket medgav också i TV4 Nyheterna i onsdags att det skett en miss, att verket inte kommunicerat detta tillräckligt väl och att det borde skrivits ut tydligt i de förtryckta utskick som gått ut.

Jo, det kan man ju tycka.

Konsekvensen blev att irriterade människor som trodde att de skulle kunna lämna deklarationen i lådan istället pressat in deklarationer genom dörrspringor på skattekontor runt om i landet.

Skatteverket visade tack och lov upp flexibilitet och förlängde raskt sista datum för att lämna in deklarationen och gav möjligheten att lämna in även den tredje maj (eller att skicka med brev den tredje).

Nästa år kommer detta ha satt sig och de flesta kommer att ha koll på att det är kontorstid som gäller för pappersdeklaration.

Men det är ändå intressant att fundera över varför Skatteverket tagit bort möjligheten att lämna deklarationen utanför kontorstid.

Anledningen påstås vara av säkerhetsskäl, att myndigheten vill minska risken för sabotage och att viktiga handlingar därmed skulle kunna förstöras.
Säkerhetsargumentet är förstås nys. Det har funkat i alla tider att lämna sin deklaration i brevinkastet. Det handlar istället om att göra det så krångligt det bara går att deklarera på papper för att istället övergå till att lämna in deklarationen digitalt, med hjälp av dator eller mobil.

Annons

Förra året deklrarerade 5,8 miljoner svenskar digitalt. Foto: Leo Sellén / SCANPIX

Annons

I pressmeddelande från Skatteverket skriver man att det är enklast och säkrast att deklarera digitalt, något "alla kan göra numera".

Där har Skatteverket fel. Möjligheten finns i teorin, men inte i praktiken, för alla.

Läs mer: Anpassa internet och gör det mer tillgängligt även för äldre

Även äldre använder sig mer av internet numera, men bara för det använder de sig inte med självklarhet av alla internets finesser. Myndigheters hemsidor är till exempel sällan tillgänglighetsanpassade för den som är teknikovan. 

Dessutom är en halv miljon svenskar är aldrig uppkopplade, av dessa är en stor majoritet över 66 år gamla. I gruppen medborgare över 76 år är till exempel fortfarande bara drygt hälften internetanvändare.

I ett samhälle som blir allt mer beroende av lösningar som kräver internet är det viktigt att vissa grupper inte halkar efter.

Istället för att straffa dem som deklarerar på det gamla sättet, med papper och penna, borde verket fundera över hur de kan inkludera de grupper som inte är uppkopplade.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan