Annons

Annons

Annons

Jan Björklund (L) svarar på frågan om varför Liberalerna behövs

Ledarsidan har träffat Liberalernas partiledare Jan Björklund som nyligen besökte Gävle.

Jan Björklund vid skolbesök i Gävle.

Bild: Johan Järvestad

Annons

Det går dåligt för Liberalerna. Partiet har dragits med usla opinionssiffror sedan valet 2014, oftast pendlar det mellan 4-5 procent. Samtidigt har de liberala konkurrenterna i Centerpartiet skördat stora framgångar i opinionen.

Liberalernas partiledare Jan Björklund har därför mycket att göra inför valdagen. Förra hösten lyckades han säkra positionen som partiledare när utmanaren Birgitta Ohlsson erkände sig besegrad. Men partiledarstriden verkar vara helt bakom Björklund nu. Den tidigare utbildningsministern är laddad för valrörelse.

I onsdags anlände Björklund till Gävle för att samtala med elever och personal på Stigslund skola. Men eleverna var inte så pratglada i början. Det tog en stund av pinsam tystnad innan Björklund fick igång eleverna i klassrummet. Sedan bombarderas han med frågor om Nordkorea, nya skolämnen, friskolor, terrorism och dödshjälp.

Annons

Annons

Och den tidigare utbildningsministern svarade noggrant och tydligt på varje fråga.

Efter frågestunden med eleverna fick ledarredaktionen tillfället att ställa några korta frågor till Björklund. Vi slog oss ner i skolbiblioteket.

- När du talade för eleverna här på Stigslund skola så noterade du säkert att de hade läsplattor, tycker du att det är rimligt att man satsar på digitala verktyg som läsplattor åt elever?

- Det måste skolorna få avgöra själva. Jag har sett både bra och dåliga exempel. Jag har sett skolor där man lyckas använda sådana verktyg i undervisningen så att man lär sig mer. Men jag har även sett skolor där man lagt mycket pengar på tekniska hjälpmedel men så sitter eleverna bara och surfar och spelar spel. Det beror helt enkelt på om man har en tanke och plan på hur man använder sådana hjälpmedel i skolan.

- Frågan om vilka partier som kan bilda regering efter valet är ständigt aktuellt. I Hofors kommun har Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna valt att styra tillsammans. Är det något som kan bli aktuellt om Alliansen inte kan bilda regering i höst?

- Kommunalpolitik är mycket mer pragmatiskt, på riksplanet är det mer ideologiskt. Man kan alltid hitta varandra i olika sakfrågor, men sen när man ska ta ansvar tillsammans så måste man enas om allting. Socialdemokraterna är ett parti som ligger alldeles för långt bort från Liberalerna. Vi föredrar en alliansregering.

Annons

- Vad skulle saknas i svensk politik om Liberalerna trillade ur riksdagen?

Annons

- Ett liberalt parti. Vårt partis huvuduppgift är att stå upp för liberalismen, både i motvind och medvind. Sedan är vi ju det parti som sätter skolan först, inget av de andra riksdagspartierna har ett lika stort engagemang för vår viktigaste framtidsfråga. Vi driver även en ansvarsfull migrationspolitik och en tydlig integrationspolitik – samtidigt som vi drar en ganska skarp gräns mot samarbete med Sverigedemokraterna.

Efter skolbesöket for Björklund iväg för att mingla med lokala liberalpartister. I september får vi se om Liberalerna klarar riksdagsspärren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan