– Vi prövar att det inte finns något hinder för personerna att gifta sig och utfärdar intyg om det. Det kostar ingenting om man ansöker direkt hos oss, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, på deras hemsida.
En till två veckor är handläggningstiden för hindersprövning.
Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader.
Ett hinder för äktenskap är exempelvis om någon av parterna redan är gift med någon annan eller är under 18 år.
Annons
Annons
Parterna får heller inte vara för nära släkt med varandra.
Förra året sökte 8 000 par om hindersprövning under maj. Den totala siffran för 2017 var 53 200 par.
– Om någon av parterna inte är folkbokförd i Sverige finns särskilda regler. Då måste ansökan om hindersprövning göras personligen på ett av Skatteverkets servicekontor, och parterna måste ta med sig intyg från landet där man är folkbokförd, berättar Agneta Carlquist.
Om någon skulle vilja byta till makes eller makas efternamn i samband med en vigsel kan man ansöka om detta samtidigt, då handläggs namnändringen i samband med att vigseln registreras.
FAKTA: Före vigseln – hindersprövning
Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansöker gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln.
Enligt svensk lag finns följande hinder mot att få gifta sig:
• Ålder – om någon av er är under 18 år får ni inte gifta er.
• Släktskap – om ni är nära släkt får ni inte gifta er med varandra.
• Om någon av er redan är gift/registrerad partner får ni inte gifta er.
Dessa hinder gäller om ni ska gifta er i Sverige, även om ni inte är svenska medborgare eller bor i Sverige.
Annons
När hindersprövningen är klar får ni dels ett intyg om hindersprövning, dels ett vigselintyg från Skatteverket. Intygen skickas hem till er och gäller i fyra månader. Kontakta sedan vigselförrättaren i god tid före er vigsel. Ni ska lämna båda intygen till vigselförrättaren men tänk på att många anordnare av vigslar, till exempel kommuner, kan behöva ha intygen tidigare för att kunna planera vigseln. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intygen och skickar dem till Skatteverket.
Källa: Skatteverket.