Annons

Annons

Annons

”Vegetariskt alternativ” är ingen maträtt

Text

Hej lunchrestauranger, vill ni tjäna mer pengar? Ett hett tips är att satsa på fräscha, mättande vegorätter.Jag prioriterar gärna att äta gott men tycker inte att det är särskilt kul att laga mat. Ändå står jag ganska ofta och fixar matlådor.

Maffiga veganburgare med chipotle- och tahinidressing. Foto: Christine Olsson /TT

Annons

Lunchrestaurangerna kring Sandviken/Gävle är visserligen många, men utbudet för den som vill skippa köttet är helt enkelt ganska tunt.

Jag började fundera på om det fanns fler som också längtade efter goda vegoluncher, och la ut en enkät på sociala medier. Två veckor senare hade det kommit in 36 svar.

Resultatet var tydligt – det finns en stor längtan efter mer, roligare, vegetarisk mat. Mer än hälften av dem som svarade vill äta veganskt eller vegetariskt. Och av dem som inte vill skippa köttet helt ville de allra flesta ändå ha en rätt som till största delen är vegetariskt. Endast åtta procent ville ha vanliga kötträtter.

Annons

Det här är förstås ingen vetenskaplig undersökning och speglar kanske inte lunchgäster i stort, men den visar ändå en tydlig efterfrågan. Bara här finns det ett 30-tal potentiella matgäster som vill äta mindre kött, och 67 procent av dem skulle äta ute oftare om det fanns ett bättre utbud.

Att erbjuda bra vegetarisk mat verkar ju definitivt vara ett recept för att locka gäster. Många efterfrågade också bättre kvalité och en större variation på de vegetariska rätterna (”veckans vegetariska” duger inte).

Så skippa torra halvfabrikat och fantasilösa substitut, släpp loss matglädjen istället! Det finns ju så mycket god mat som inte innehåller kött.

Här är några tips från dem som har svarat på enkäten: Ugnsrostade rotsaker med goda smakrika såser, grönsaksbiffar, mustiga grytor med linser och bönor, friterad fetaost, matiga sallader. Bara för att nämna ett par exempel.

Annons

Och till sist, ge oss lite plats. Vi är trötta på att behöva fråga efter alternativ och stå i separata köer. Vi är faktiskt betalande matgäster precis som alla andra. Sätt rätterna på den ordinarie menyn, som vilken mat som helst. Märk gärna ut att rätten är vegetarisk, men kom ihåg att det inte finns någon maträtt som heter ”vegetariskt alternativ”.

Så vad säger ni, kan vi skippa matlådorna och ändå äta oss mätta och belåtna?

Sofia Lindström

(+36 andra hungriga lunchgäster)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan