Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Det är dags att utveckla demokratin

Sverige har ett stort problem med sviktande förtroende för politiken samt brist på engagemang kring demokratin.

Det belyses bland annat i betänkandet för 2014 års demokratiutredning (SOU 2016:5) att endast 15 procent av medborgarna känner att de kan påverka politiken mellan valen. Detta är en alarmerande siffra och visar på vikten av att utveckla demokratin och skapa mer förutsättningar för deltagande och engagemang.

Annons

Annons

Det är dags för en ny sorts politik att träda in på arenan, en verklig demokrati – flytande direktdemokrati. I flytande demokratin är det folkomröstningar i alla frågor - du röstar antingen själv eller har en representant som röstar åt dig i frågor som du inte har kompetens eller tid att sätta dig in i. Röstningarna sker enkelt och säkert via Internet. Det förs hela tiden diskussioner online i olika politiska frågor, men det finns ingen partiledare, det är folket som bestämmer, utan mellanhänder, utan korruption.

Det fina med denna idé är att Sverige då får exakt det man är redo för vid precis rätt tidpunkt. Här behöver du inte välja en färdigdesignad ideologisk paketlösning utan du får designa ditt paket helt själv, i varje fråga. Det är demokrati på riktigt!

I samtal om direktdemokrati hör man ofta folk säga: ”Men det är ju knappt folk orkar sig iväg till valurnorna vart fjärde år.”

Min fundering kring det är: Kan det bero på att människor upplever att deras röst inte blir hörd? Och om det är så, är det demokrati?

Rösta på Direktdemokraterna - För demokrati mellan valen!

Joakim Gustafsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy