Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Liberalerna: Skärp straffen för hedersrelaterade brott

Hedersförtryck och hedersvåld ska bekämpas. I Sverige finns i dag parallella samhällen där unga lever enligt förhållningsregler som inte är acceptabla. De tillåts inte bli kära i vem de vill eller umgås med vem de vill. Vi Liberaler är redo att försvara friheten för alla ungdomar som begränsas i sina livsval och som inte har möjlighet att leva det liv de önskar, skriver Liberalerna.

Att vi i Sverige har parallella samhällen, där unga inte får möjlighet att utvecklas och bestämma över sitt eget liv är helt oacceptabelt, skriver Liberalerna.

Bild: TT

Annons

Hedersvåld och hedersförtryck har på senare tid uppmärksammats på bred front. Det är bra. Flickors och kvinnors situation har i huvudsak belysts, men för hbt-personer är situationen minst lika illa eller värre. Det framgår av RFSL Ungdoms och Almaeuropas rapport HBT och heder.

Där får vi skrämmande vittnesmål från unga HBT-personer som beskriver förtryck och våld i hederns namn. Det handlar om hot om misshandel, om dödshot, om trakasserier i skolan, om oförstående lärare och kuratorer, om syskon, släktingar och föräldrar som begränsar sina barns liv.

Det berättas om hur våldet normaliseras, om tvång att utföra arbetsuppgifter i hemmet och om hur religion styr vad som är acceptabelt beteende. Det beskrivs hur familjen ser sig själva som offer då de fått veta att deras ungdomar är homosexuella.

Annons

Annons

"Den offerposition som många av intervjupersonernas föräldrar intagit används för att rättfärdiga kränkningar av barnen. Våldet framställs som nödvändigt för att de vuxna inte ska få dåligt rykte, uteslutas ur församlingen eller betraktas som dåliga föräldrar."

Att vi i Sverige har parallella samhällen, där unga inte får möjlighet att utvecklas och bestämma över sitt eget liv är helt oacceptabelt. Det måste tydligt framgå för alla som bor här vad som gäller:

Att du som förälder inte kan bestämma vem ditt barn ska gifta sig med eller leva tillsammans med. Att du som släkting inte kan hota om våld eller våldföra dig på den som inte väljer att leva sitt liv efter dina värderingar. I Sverige råder svensk lagstiftning och den gäller alla.

Brott ska beivras och även om lagen är tydlig så krävs en rad åtgärder för att skydda de som utsätts och för att inga nya brott ska begås.

I Alliansregeringen var Liberalerna med och införde HBT-perspektiv i arbetet mot våld i nära relationer och hedersvåld. HBT-personer är fortsatt en av Sveriges mest utsatta grupper och forskning visar att de oftare än resten av befolkningen lider av psykisk ohälsa och alkohol- och drogproblematik. Självmordsstatistiken för unga hbt-personer är skrämmande. Detta är mycket bekymrande.

Många är berättelserna om hur våldsutsatta HBT-personer möts av okunskap och inte är välkomna till de hjälpverksamheter som finns. Detta måste förändras! Från vår sida är vi till skillnad från den rödgröna regeringen tydliga.

Annons

Det behövs HBT-perspektiv i arbetet mot våld i nära relationer och hedersvåld. Det behövs skyddade boenden som inkluderar även män och manliga samkönade par och statliga resurser måste avsättas för att utbilda personal i socialtjänsten och kommunerna i att bemöta och hjälpa HBT-personer.

Annons

Samhället har ett ansvar att inkludera alla i de verksamheter som finns till för att hjälpa och skydda människor. Alla som utsätts för relationsvåld måste mötas av samhällets skyddsnät även om den som utsatts inte är en kvinna eller om gärningsmannen inte är en man.

Brott begångna med heder som motiv bör omfattas av straffskärpning.

Vi vill att RFSL tillförs särskilda resurser och ökade anslag för att arbeta aktivt mot hedersförtryck. De kan och ska tillvarata alla HBT-personers rättigheter och på samma sätt som de arbetat på ett fantastiskt sätt för HBT-personer som söker asyl i Sverige. De skulle kunna bli en lika bra och aktiv aktör för de som är i stort behov av stöd på grund av hedersförtryck.

Liberalerna

Mats Nordström

förbundsordförande, HBT-liberaler

Paula Ternström

ledamot i förbundsstyrelsen, HBT-liberaler

Helene Åkerlind

kommunalråd

Hans Backman

kandidat regionfullmäktige

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy