Annons

Annons

Annons

Gävle Pride: Trygga arbetsplatser för alla

I dag inleds Gävle Pride för tredje året. Vi är väldigt glada över det arbete som görs av arrangörerna av Gävle Pride. Det är så viktigt att vi tillsammans manifesterar och står upp för de värderingar som Pride handlar om, skriver Socialdemokraterna.

Text

Från Prideparaden förra året.

Bild: Christoffer Urborn

Annons

När man inte möts på samma villkor som andra, utifrån till exempel sexuell läggning, blir det orättvist. Det gäller i olika delar av livet och vi vill särskilt lyfta arbetslivet.

Att ha ett arbete där man trivs bra är en viktig del av livet. Ingen ska bemötas illa eller diskrimineras på sin arbetsplats. För att det ska bli verklighet krävs aktiva insatser för att motverka fördomar, okunskap och HBTQ-fientlighet. Det behöver inte vara frågan om medveten diskriminering för att det ska skapa problem på arbetsplatsen, det kan vara förflugna ord och okunskap.

Annons

Det är arbetsgivarens ansvar att ingen behandlas illa eller utsätts för diskriminering. Arbetsgivare är enligt lag skyldiga att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering till exempel på grund av sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck samt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund. Det tycker vi är väldigt bra.

Annons

Ett land som aktivt arbetar för mångfald och öppenhet blir mer kreativt, får högre tillväxt och fler arbetstillfällen, det visar forskningen. Ökad jämställdhet och mångfald ger ökad kreativitet, produktivitet och lönsamhet. Arbetsgivare behöver bli bättre på att bejaka mångfald.

På så sätt kommer fler att känna sig trygga och komma till sin rätt på arbetsmarknaden. För precis alla ska kunna känna sig trygga och välkomna på sin arbetsplats. Det gynnar alla parter och det är hög tid att det ska vara en självklarhet.

Vi socialdemokrater vill därför:

• Skapa medvetenhet om fördelarna med könsmångfald i arbets- och

näringslivet.

• Verka för utbildning av personal i normkritiskt tänkande.

• Arbeta för ett arbetsliv fritt från diskriminering.

• Att Sverige agerar för att hela EU:s arbetsmarknad ska omfattas av skydd mot diskriminering med hänvisning till sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Det här är några delar i Socialdemokraternas nya HBTQ-program. För vi vill fortsätta kämpa varje dag för att öka friheten och rätten för alla att delta på lika villkor i det demokratiska samhället. Vi vet att det behövs. Därför manifesterar vi för allas lika värde och rätt under Gävle Pride.

Annons

Vi ses på Pride!

Socialdemokraterna

Elin Lundgren,

ordförande, Gävle

Ahmed Amin

vice ordförande, Gävle

Åsa Wiklund Lång

kommunalråd i opposition, Gävle

Jörgen Edsvik

kommunalråd i opposition, Gävle

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan