Annons

Annons

Annons

Gävle kan vara stolt men efter Pride kommer vardagen

Text

Gävle kan vara stolt över sin Pridefestival – men hur ser det ut nu när det blivit vardag igen?

Från Prideparaden i lördags.

Bild: Markus Boberg

Gävle Pridefestival, en fantastisk helg, full med kärlek, glädje och färgsprakande aktiviteter är över. Ett gediget arrangemang som bekräftar att vi Gävle ser kraften i mångfalden och att Gävle tror att alla ska samma rätt till att forma sitt liv och rätt till att uttrycka sina känslor.

Att Gävle står för alla människors lika rätt och värde och att vi gävlebor motsätter oss de mörka krafter som vill rangordna folk efter deras sexuella läggning, hudfärg, etnisk ursprung eller religion.

Annons

Annons

Men nu är det vardag igen och hur ser vardagen ut för HBTQ-personer?

När det gäller HBTQ-frågor är Sverige bland de bästa i klassen. ”Spartacus Gay Travel Index 2018” sätter Sverige på första plats, tillsammans med Kanada. ”ILGA-Europe” är inte helt lika imponerad och i deras lista över de land i Europa som har kommit längst i att garantera HBTQ-personer rättigheter och bra livsvillkor, hamnar Sverige på tionde plats.

Vi har kommit en bra bit på vägen men det är en hel del som återstår att göra. På kommunnivå har också Gävle kommit långt i sitt HBTQ-arbete jämfört med många andra kommuner. I RFSL:s kommunundersökning – i och för sig från 2014 – hamnar Gävle på elfte plats och visst har vi ett arbete framför oss. I denna fråga räcker det inte ens att vara bäst, ribban måste sättas högre än så.

Unga HBTQ-personer rapporterar allmänt sett lägre självkänsla och att de känner otrygghet. De upplever i större utsträckning självmordstankar än andra unga. Samma gäller exempelvis kvinnor i åldern 16-29 år. Undersökningar visar att varannan transperson har övervägt att ta livet av sig. Två gånger så många unga homo- och bisexuella män och unga män som är osäkra på sin sexuella läggning har nedsatt psykiskt välbefinnande jämfört med lika gamla heterosexuella män.

Annons

Liknande siffror ser man när det gäller unga HBTQ-personers upplevda diskriminering och hot i vardagen. Vi får inte häller glömma HBTQ-personer som har kommit hit till Sverige som flyktingar. Denna grupp behöver ett speciellt stöd.

Alla människors lika rätt och värde är grunden för Centerpartiets politik och Centerpartiet har länge drivit på kampen för HBTQ-personers rättigheter.

Jag vill att skolan ska bli bättre på att hantera HBTQ-frågor. Det är i skolan som våra barn kan utveckla ett normkritiskt tänkande och lära sig normneutralt bemötande.

Bjarni Arnason

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan