Annons

Annons

Annons

Laga närproducerad mat i skolköken!

Det är dags att öppna upp skolköken och införa ett nytt sätt att se på maten som serveras i kommunens verksamhet, skriver Robert Wallner och Stéphanie Forsmark, Centerpartiet i Gävle.

Text

Lokalproducerat skolmat lagad på plats, vill debattörerna se i Gävle kommun.

Annons

Det är i dag många som funderar kring maten de handlar och vad de har framför sig på tallriken. Varifrån kommer maten? Hur är den producerad? Hur långt har den rest? Intresset för närodlade produkter är stort liksom för nya sätt att laga mat på.

Maten vi äter spelar stor roll, inte minst i offentlig verksamhet. Vi är övertygade om att våra barn t.ex. presterar bättre i skolan om de serveras god och näringsrik mat. En bra matkultur i skolan och förskolan lägger grunden för att äta hälsosamt senare i livet.

Annons

Annons

Likaså bidrar omsorgsfullt lagad mat till en ökad livskvalitet för de som bor på kommunens olika boenden. På flera platser i landet, till exempel i Karlstad kommun, har man tänkt nytt och fokuserat på närproducerad mat i de offentliga köken. Detta medför flera goda effekter för medborgarna.

Vi vill införa ett nytt tänk där maten till den kommunala verksamheten i Gävle kommun åter ska lagas på plats och ha en större andel närproducerade råvaror. Idag står kök tomma på många platser och maten transporteras långa vägar i stället. Dessa kök skulle enkelt kunna tas i drift igen.

Driften av skolköken bör emellertid upphandlas av privata aktörer och inte ske i egen regi. Råvarorna ska till stor del vara närproducerade. Genom att kockarna och leverantörerna för en dialog om vilka produkter som önskas köpas in kan råvarorna utnyttjas effektivt.

Det medför också att lokala produkter får ett genomslag på menyn. Genom att maten lagas lokalt blir det också enkelt att göra anpassningar till specialkost som stämmer med elevernas behov. Att maten lagas på plats ger också en pedagogisk vinst genom att eleverna kan få möjlighet att besöka leverantörernas gårdar och se varifrån maten faktiskt kommer. Även leverantörer kan komma till skolan och berätta hur råvaran framställs.

Annons

Genom att öppna skolköken igen och öka andelen närproducerat ger vi förutsättningar för en bättre hälsa, skolmiljö och miljö. Det bidrar också till en levande landsbygd och skapar nya arbetstillfällen i vår kommun.

Stéphanie Forsmark, C

kandidat till kommunfullmäktige i Gävle

Robert Wallner, C

kandidat till kommunfullmäktige i Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan