Annons

Annons

Annons

Annons

Ska Musikhuset Sjömanskyrkan säljas och förvandlas till hotell?

Vad ska hända med Sjömanskyrkan? undrar Camilla Dal.

Bild: Emma Åhman

Annons

Enligt rykten har Gävle kommun långt gångna planer på att sälja Musikhuset Sjömanskyrkan till Elite Hotel. Detta bekräftar det jag anat sedan det hintades i en bisats i en artikel om rådhuset att Musikhusets framtid skulle utredas.

Gävle kommun har låtit Musikhuset Sjömanskyrkan förfalla i många år, något jag har noterat eftersom jag periodvis jobbar där. Att Gävle kommun vill glassa till hela centrum är heller ingen hemlighet.

Annons

Annons

Frågan är vart alla som har replokal i Musikhuset ska ta vägen. Det är ganska många Gävlemusiker som repar där, i band som även turnerar och spelar på festivaler i Sverige och utomlands och på så sätt är ambassadörer för Gävle. Huset är viktigt för Gävles musikliv samt för föreningar och studieförbund som behöver större lokaler till en del verksamhet. 

Detta hus, som i decennier varit tillgängligt för Gävleborna genom olika folkbildnings- och kulturverksamheter, konserter med mera och som är en del av Gävles själ och offentlighet, kommer i och med en privatisering med ny verksamhet med all säkerhet att rikta sig till helt andra kategorier av köpstarka människor. Allt i enlighet med gentrifieringens lag. 

Frågan är då, hur långt gångna är dessa planer? Vill vi Gävlebor att Sjömanskyrkan fylls med tjusig hotell- och restaurangverksamhet eller vill vi något annat? Hur tänker Gävle kommun kring replokaler och övrig folkbildnings- och kulturverksamhet? Vart ska de verksamheterna ta vägen? Vad säger Gävles politiker om planerna, är de kända?

Är det tänkt att en försäljning ska komma som en överraskning för alla som idag håller till i huset, när allt redan är klappat och klart? Kan vi sedan vänta oss en liknande ombyggnad som drabbade före detta Gamla Grand, ett ”återställande till ursprungligt skick” som i själva verket var en olycklig förvanskning av arkitekturen, som dessutom skedde med Gävle kommuns goda minne?

Har Sjömanskyrkan något skydd över huvud taget? Frågorna är många, svar önskas.

Camilla Dal

Annons

Annons

Till toppen av sidan