Annons

Annons

Annons

Annons

Sjömanskyrkan: Det minsta man kan begära är att vi får relevant information

Det känns otroligt tråkigt att huset med det centrala läget, där vår verksamhet firade ett fantastiskt 30-årsjubileum i höstas, nu riskerar att stängas för de målgrupper som varit med och byggt upp alltihop, skriver styrelsen för Musikhuset Sjömanskyrkan.

Vi önskar bara att vi kunde få vara mer delaktiga i den förändringsprocess som nu verkar ha påbörjats, skriver debattörerna.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Liksom många andra fick vi med förvåning nyligen läsa i tidningen att huset där vi bedriver vår kultur- och folkbildningsverksamhet, och som utgör en viktig mötesplats i Gävle, står inför en nära förestående försäljning. Samt att den aktuella köparen ska ha varit på plats och tittat på lokalerna – vilket vi inte hade en aning om.

Vi har inte tagit emot för någon rundvisning och ingen har heller kontaktat, informerat eller besökt oss i detta ärende. Trots att vi haft öppet alla dagar hela sommaren, fram till klockan 23 på kvällen genom det ungdomsprojekt vi genomfört.

Ett sommarlovsprojekt som för övrigt har samlat sammanlagt 800 deltagare i drogfria och gemenskapsfrämjande kulturaktiviteter – för de ungdomar som blir kvar i stan när många åker på semester eller reser till lantställen med sina familjer.

Annons

Annons

Det känns otroligt tråkigt att huset med det centrala läget, där vår verksamhet firade ett fantastiskt 30-årsjubileum i höstas, nu riskerar att stängas för de målgrupper som varit med och byggt upp alltihop. Men vi är också tacksamma för det goda samarbete vi haft med Gävle Kultur & Fritid genom åren.

Vi önskar bara att vi kunde få vara mer delaktiga i den förändringsprocess som nu verkar ha påbörjats – framför allt för våra deltagare, ledare och föreningars skull. Många människors vardag i Gävle påverkas om Musikhuset tvingas stänga. I huset träffas 45 musikgrupper och ca 20 föreningar regelbundet.

Varje vecka samlar vi upp till 750 deltagare i en bredd av olika aktiviteter – i allt från föredrag, samtalsgrupper, studiecirklar och seminarier till workshops, utställningar och konserter. Driften sköts av en personalgrupp på 15 personer som därmed också riskerar att förlora sin arbetsplats.

Det minsta man kan begära är att i god tid få ta del av relevant information, så att man också har möjlighet att påverka sin egen framtid. Där vill vi från föreningen Musikhusets sida framföra saklig kritik då vi anser att Gävle kommun brustit.

I processen framöver ska vi försöka involvera våra berörda deltagare, ledare och föreningar så mycket vi kan. Vi hoppas att vi tillsammans kan skapa en ny era för all den växtkraft som finns i gräsrötterna hos Gävles kulturliv.Just nu vet vi, märkligt nog, tyvärr inte mer än någon annan om vad som väntar för vår samlade verksamhet.

Annons

Men vi kommer alltid att göra allt vi kan för att hitta en ny väg – och vi hoppas att alla ni som utgör hjärtat i Musikhuset Sjömanskyrkan vill slå följe längs med den tillsammans med oss. Kultur och folkbildning behövs!

Styrelsen föreningen Musikhuset Sjömanskyrkan

Malin van der Kaij (Föreningen Musikhuset), Torgny Jacobsson (ABF Gästrikebygden), Agneta Hedberg (SV Gävleborg), Git Sundberg (ABF Gästrikebygden), Emelie Lundin (SV Gävleborg)

Annons

Annons

Till toppen av sidan