Annons

Annons

Annons

Rösta för trygghet på arbetsplatserna

Efter allianspartiernas öppningar om att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna, finns bara ett säkert alternativ för att garantera att löntagarnas trygghet säkerställs. Det är att lägga sin röst på Socialdemokraterna den 9 september, skriver Mats Erikson och Patrik Lundqvist.

Text: 

Patrik Lundqvist, S.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Valdagen den 9 september närmar sig med stormsteg. Sveriges ekonomi är urstark nu, och det ska självklart komma vanligt folk till gagn. Socialdemokraterna har bland annat investerat i mer pengar till Arbetsförmedlingen och arbetslivsforskningen. Fas 3 har avskaffats och A-kassan har förbättrats. 300 000 fler jobbar, varav 100 000 fler arbetar i välfärden.

Annons

Socialdemokraterna erbjuder tryggare anställningar, stoppad lönedumpning och bättre arbetsmiljö. För vanliga löntagare skulle ett maktskifte till Moderater eller Sverigedemokrater få förödande konsekvenser.

Socialdemokraterna vill avskaffa allmän visstid, sätta stopp för hyvling av arbetstid och att alla löntagare ska få 70 procent av lönen i pension. Dessutom vill Socialdemokraterna ge alla föräldrar möjlighet att vara lediga med sina barn under lov eller studiedagar, genom att införa en Familjevecka.

Annons

M och SD har i stället förslag för att försämra anställningstryggheten. De vill lagstifta om sänkt lön. I Sverige är de flesta nöjda med att lönen förhandlas mellan arbetsgivare och fack. De flesta tycker helt enkelt att de som jobbar och de som anställer kan avgöra lönen bäst. Hur kommer det sig att Moderaterna anser att riksdagspolitiker är bättre på att bestämma löner?

Enligt en undersökning från LO/Novus tycker nio av tio svenskar att det är viktigt med anställningstrygghet. Då vill Moderaterna urholka turordningsreglerna i LAS och låta arbetsgivaren få mer makt över vem som ska få behålla jobbet vid uppsägningsförhandlingar.

I dag är över 250 000 människor i Sverige behovs- eller timanställda. Det innebär svårigheter att ta banklån och få ekonomin att gå ihop. Varför vill Moderaterna bevara allmän visstid, en anställningsform som hindrar löntagare att få makt över sin vardag?

Det blir allt tydligare att vi står inför ett potentiellt systemskifte. Mot den moderata otryggheten står Socialdemokraterna och en arbetarrörelse som har levererat viktiga besked om fler trygga jobb och mer pengar till pensionärerna. Om en utbyggd välfärd och trygghet för vanligt folk.

Annons

Efter allianspartiernas öppningar om att ta makten med stöd av Sverigedemokraterna, finns bara ett säkert alternativ för att garantera att löntagarnas trygghet säkerställs. Det är att lägga sin röst på Socialdemokraterna den 9 september.

Mats Erikson

ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Patrik Lundqvist, S

riksdagsledamot och facklig ledare Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan