Annons

Annons

Annons

Bawar Ismail: Hur ska Sveriges judar känna sig trygga om antisemitiska hatbrott inte leder till kännbara straff?

Förra året kastades brandbomber mot synagogan i Göteborg. Tre personer kunde identifieras och sedan dömas i tingsrätten för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse. En av gärningsmännen dömdes även till utvisning, något hovrätten nu har upphävt i en ny dom. Vad sänder det för signaler till Sveriges redan utsatta judar, undrar ledarsidans Bawar Ismail.

Synagogan i Göteborg "kärleksbombades" efter brandattentatet. Ledarsidans Bawar Ismail vill att vi börjar ta antisemitism på allvar i det här landet. Bild: TT/GD

Bild: TT

Annons

Västvärlden borde skämmas – rejält. Över den europeiska kontinenten kan vi nu se hur antisemitism och judehat växer och skapar en otrygg tillvaro för Europas judar. I Storbritannien skakas det största oppositionspartiet Labour (Socialdemokraternas systerparti) av en rad antisemitiska skandaler. Partiledaren Jeremy Corbyn har haft samröre med och öst beröm över antisemitiska personer och organisationer.

Tidigare i våras kunde man i en kort filmsnutt se hur två vänner med kippa bli angripen på Berlins gator av en ilsken man som skrek "yahudi" (arabiska för jude). En undersökning från Amerikanska judiska kommittén visar att antisemitism i Berlins skolor ökat. Lärare vittnar om unga elever som uttrycker judehat och antisemitiska förolämpningar mot andra elever. Och Tysklands motsvarighet till Grammygalan, Echo Music Awards, delade ut pris till en hiphop-duo som producerat låtar med tydliga antisemitiska textrader.

Annons

Annons

Frankrike är nog det land som drabbats värst av den nya antisemitismen, med flertalet antisemitiska vålds- och terrordåd.

Men Sverige är som vi vet inget undantag. Även här gror judehatet. Även här utgör antisemitismen ett allvarligt hot mot judar.

Läs mer: Bawar Ismail: Därför upplevs Israel vara tryggare än Malmö, Margot Wallström

En imam i Helsingborg ska ha sagt att judar är "apornas och svinens avkommor". På Malmös gator har demonstranter utlyst "intifada" och lovat att "skjuta judarna". "Judarna ska komma ihåg att Muhammeds armé kommer att återvända" har ytterligare ett antijudiskt demonstrationståg skanderat. I samband med president Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden i Israel till Jerusalem utsattes judiska institutioner för allvarliga brandattentat. Brandbomber kastades mot det judiska kapellet i Malmö och synagogan i Göteborg.

Nu i veckan kom en dom från hovrätten om just brandattentatet mot synagogan i Göteborg. Tre personer med rötter i Palestina och Syrien kunde identifieras från attacken och sedan dömas i tingsrätten för grovt olaga hot och försök till grov skadegörelse. En av gärningsmännen dömdes även till utvisning och överklagade. Hovrätten har i sin dom upphävt utvisningsbeslutet.

Annons

Annons

Saknar man svenskt medborgarskap och begår något så grovt som ett våldsamt hatbrott riktat mot svenska judar bör man självfallet utvisas från Sverige.

Den här flatheten mot antisemitiska hatbrott är – ursäkta språket – för jävligt. Om Sverige ska vara ett tryggt land för alla är det av yttersta vikt att avskyvärda hatbrott leder till kännbara straff. Saknar man svenskt medborgarskap och begår något så grovt som ett våldsamt hatbrott riktat mot svenska judar bör man självfallet utvisas från Sverige. Man har förbrukat sin rätt att stanna här då.

Tyvärr sänder domen signalen till Sveriges judar att den allt mer hotfulla antisemitismen inte tas på allvar i vårt land. Och det är oerhört skamligt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan