Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist: Otack är brandmännens lön – absurt att förmånsbeskatta dem som kämpade mot skogsbränderna

Text

Annons

De gigantiska skogsbränderna i bland annat Hälsingland och Dalarna i somras prövade räddningstjänsten till max. Räddningstjänsten runt om i landet tvekade inte att låna ut personal till de branddrabbade områdena.

Viljan att hjälpa var stor även bland enskilda brandmän. Såväl deltids- som heltidsbrandmän avbröt sina semestrar för att jobba under tunga förhållanden.

Väl där jobbade de dygn i sträck i olidlig hetta, endast avbrutet för ett par timmars sömn på en madrass i ett klassrum eller i ett tält. Vissa gånger fick de en smörgås eller ett äpple att äta på i skogen. Andra gånger blev det en sallad med plastbestick.

Brandmännen som kämpade mot bränderna i somras har med all rätt blivit hyllade för sina insatser. Räddningspersonalens insatser – liksom svenskarnas stora vilja att hjälpa till – var ljusglimtar i en sommar som annars påminde om ett Sverige med stora brister i sin krisberedskap.

Annons

Annons

Utan dessa insatser hade det kunnat gå än värre för en befolkning som till slut ändå kunde återvända till sina hem.

Nu flaggar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att personal som ryckte in under sin semester kan komma att förmånsbeskattas för att ha sovit i skolor och tält.

MSB säger att de fått besked från Skatteverket att mat som delats ut under brandbekämpningen och gratis boende i tält och skolor räknas som förmåner som sedan kan dras av i deklarationen.

Några större pengar ska det inte röra sig om. Men varför ska personalen behöva trassla med den här typen av byråkrati?

Resor och boende är undantaget beskattning när det kommer till internationella insatser. Självklart behövs även ett undantag för insatser även i Sverige, men det finns inte idag .

Brandmännen som kämpade mot bränderna i somras arbetade också i en akut krissituation, de allra flesta av dem var långt hemifrån och utelämnade till de krav som situationen krävde. Som att sova i ett tält eller att äta den mat som serverades.

Det var inte direkt så att de kunde åka hem efter jobbet eller ta med sig matlåda.

MSB har lyft frågan om ett undantag i skattelagstiftningen för de som jobbar i den nationella insatsverksamheten, till Arbetsgivarverket men inte fått något gehör.

Annons

Förhoppningsvis blir det ändring nu.

I framtiden kan det bli mer av ett normalläge med den typ av väder vi såg i somras i takt med förödande klimatförändringar.

Att snabbt kunna få personal att rycka ut för att göra insatser i Sverige är en del av en god krisberedskap men vi har idag bemanningsproblem, inte minst inom Räddningstjänsten.

Krångliga skatteregler och att förmånsbeskatta brandmän för en smörgås de slänger i sig i en eldhärjad skog gör det inte direkt lättare att hitta personal.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan