Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist: Det går inte att föra samtal hur länge som helst – det drar ihop sig till omröstning om statsministern

Talmannen Andreas Norlén har beslutat sig för att ta en mer aktiv roll. Nu får partierna i de olika regeringsalternativen sätta sig ner och ha gruppsamtal med talmannen.

Text

Talman Andreas Norlén vid en presskoneferens i riksdagshuset efter att han träffat samtliga partiledare på måndagen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Annons

På måndagsmorgonen stod det klart att även Stefan Löfven misslyckats med sina sonderingar. Det har enligt Löfven inte handlat om regelrätta förhandlingar, positionerna är fortfarande låsta mellan partierna.

Att även Stefan Löfven nu fått lämna negativt besked till talmannen är inte överraskande. S-ledaren blev bortröstad av riksdagen och sannolikheten att något av partierna skulle stödja honom efter att ha avsatt honom var minimal. I alla fast just nu.

Annons

Annons

Det har nu gått fem veckor sedan statsministeromröstningen avgjordes där Stefan Löfven röstades bort. När Andreas Norlén kallade till presskonferens på måndagseftermiddagen var det gott om spekulationer i förväg om vem som nu skulle få ett eventuellt sonderingsuppdrag. Annie Lööf har varit den hetaste kandidaten.

Mer troligt vill talmannen sortera bort något eller några alternativ för att på så sätt kunna komma framåt.

Men talmannen har kommit fram till att det – åtminstone för stunden – räcker med sonderingsrundor. Det finns helt enkelt i dagsläget inga utsikter alls att fortsätta på det spåret, det kommer inte att leda arbetet framåt.

Istället vill Andreas Norlén nu ta en mer aktiv roll och kommer, förmodligen redan under tisdagen, att föra diskussioner med de fyra olika regeringsalternativ han uppfattat finns just nu.

En storkoalition med S, MP och allianspartierna, mittenalternativet S+MP+C+L, Alliansen och Mp samt alliansen i någon av de varianter som M-ledaren Ulf Kristersson har presenterat.

Frågan är om talmannens grupprunda kommer att göra någon skillnad.

Kanske ser han möjligheter att faktiskt dyrka upp de låsta positionerna om representanter för de regeringsalternativen faktiskt får sätta sig ner tillsammans. Mer troligt vill talmannen sortera bort något eller några alternativ för att på så sätt kunna komma framåt.

Annons

I så fall väntar inom kort en statsministeromröstning vilket mer och mer framstår som den enda vägen framåt just nu.

Annons

Vid en omröstning dras det till sin spets. Partierna tvingas ta ställning istället för att låsa sig vid alternativ som efter de senaste veckorna framstår mer och mer som rent önsketänkande.

Det går inte att enbart föra samtal vid fikabordet hur länge som helst.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan