Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Oacceptabelt, Trafikverket – dra inte ner på plogningen av enskilda vägar

Otillräckliga statliga medel och fyrkantiga regler kommer att isolera människor på landsbygden och på mindre orter, skriver Kenneth Nilshem, Norrlandsförbundet.

De enskilda vägarna fyller en mycket viktig funktion så de måste hållas öppna under vintern, anser Norrlandsförbundet.

Bild: Daniel Gustafsson, Arkivbild

Annons

Inför vintern har Trafikverket kommit med nya regler för vinterväghållning på enskilda vägar.

Norrlandsförbundets styrelse tar starkt avstånd från denna nyordning som kommer att drabba landsbygden och mindre orter. Plogningen av enskilda vägar ska enligt förslaget, inte som tidigare, ske i anslutning till att allmänna vägar plogas, utan ska komma i andra eller tredje hand.

Annons

Vi kommer att få se plogbilar med plogarna uppe som kör miltals i onödan förbi enskilda vägar. Finns några hållbarhet- och miljöaspekter i detta förslag?

Annons

Hela förslaget är oacceptabelt! Enskilda vägar har mycket stor betydelse för stora delar av landet. De sammanbinder de större vägarna, minskar transportsträckor och är avgörande för den lokala servicen. Här finns hemtjänstens behov av att ta sig fram till äldre, postleveranser och kollektivtrafiken som trafikerar vägarna från enstaka gånger per vecka till flera gånger per dygn.

Det är en viktig fråga för våra vardagshjältar som ser till att leverera välfärd och service. Trots namnet får de enskilda vägarna nyttjas av alla. Hela den rörliga fritidssektorn, bär- och svampplockare, fiskare och jägare med flera använder dem.

Norrlandsförbundet kräver att reglerna snarast omprövas till och verklighetsanpassas och att det sker en resursförstärkning av de statliga medlen till enskilda vägar.

Norrlandsförbundets styrelse

Kenneth Nilshem, förbundsordförande

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy