Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Det var den vikande konjunkturen som räddade Årummet – men hur blir det i framtiden?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den här gången var det ekonomin som räddade Årummet, konstaterar Camilla Dal.

Bild: Jörgen Svendsen

Annons

När den nya kommunledningens budgetförslag kom var jag precis i färd med att skriva en vädjan om förnuft gällande Årummet, oberoende av domstolsutslag och tidigare klubbad centrumplan.

Detta med tanke på opinionen och rådande ekonomiskt läge samt inte minst de motstridiga uppgifterna om de mer än sekelgamla lindarnas hälsa.

Trädens utmålade farlighet var tydligen en beställd utsaga som handlade om att till varje pris genomdriva bygget av en 200 meter lång, på pålar vilande betongbrygga. Att fylla ett konstruerat behov av vattenkontakt var det viktiga, utifrån ett synsätt där varken estetiska aspekter, omsorgen om stadens gröna lunga eller miljöns betydelse för vårt välbefinnande och vår förankring i historien räknades in.

Annons

I den historielösa exploateringstanken har en majoritet av Gävle kommuns politiker, tjänstepersoner liksom länsstyrelsen och miljödomstolarna följts åt, även om länsstyrelsen värnade träden fram till en viss punkt, samma punkt då vi medborgare inte längre hade någon talan, juridiskt sett.

Annons

Jag hann inte skriva min vädjan. Politikerna har, trots att de vann den långdragna processen, beslutat att inte genomföra den kostsamma och genomgripande omvandlingen av Årummet. En av centrala Gävles mest älskade, värdefulla och karaktäristiska miljöer räddas. De dryga 50 miljonerna går till mer nödvändiga satsningar.

Nu kom konjunkturen till vår räddning. Förnuftet vann, det tackar jag och många för. Men hur blir det när konjunkturen åter vänder uppåt?

För framtiden föreslår jag att stora stadsbyggnadsprojekt åskådliggörs tydligare med modeller och realistiska bilder och att större hänsyn tas till platsspecifika förutsättningar samt estetiska och kulturhistoriska faktorer.

Medvetenheten om stadsmiljön måste bli större och kompetensen bör breddas, inte minst den konstnärliga. Allt handlar inte om teknik. Infall och påhitt utöver antagna planer måste kunna förhindras.

Kortsiktiga trender som sveper över landet bör ifrågasättas. Allt passar inte överallt. Detta ska politikerna se till, i stället för att göra sig osynliga och gömma sig bakom tjänstepersoner och samrådsprocesser som knappast handlar om dialog utan mer om att medelst inhyrda jurister och experter tillintetgöra kritik, kosta vad det kosta vill.

Annons

Camilla Dal

Hille bibliotek räddas – men ingen strandpromenad vid Gavleån i nya styrets budget: "Vill inte fälla träden"

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy