Annons

Annons

Annons

Segling

Halvans bildminne: Christer höjde snabbt mitt självförtroende som skeppare

En av mina favoritbilder. Foto: Lasse Halvarsson

Annons

Solnedgångar tillhör inte mina favoritbilder. Men alla har vi våra undantag. Denna bild är just ett sådant undantag. Bilden tagen i Medelhavet 1988.

Jag hade blivit med egen segelbåt. Jag behövde få mycket mera erfarenhet. Jympaläraren  på Polhemsskolan, eller rättare gymnastikdirektör som det hette då när man som Christer Ericsson var utbildad på GIH hade startat ett charterbolag som arrangerade seglingar i Grekland, också seglingskurser. Jag nappade på idén med seglingskurser, tog chansen. Christer brukar berätta att jag var en av hans allra första kunder. Det blev också starten på ett starkt vänskapsförhållande, som håller i sig än till denna dag, i över 30 år nu.

Annons

Annons

Jag undrar ibland hur mitt vardagsliv och framför allt mitt seglingsliv hade sett ut om vi inte mötts. Christer höjde snabbt mitt självförtroende, gav mig uppdrag som skeppare i Grekland. Under 25 års tid seglade vi flera företag, otaliga kompisgäng, tjejbåtar, gubb-båtar, vi ledde flera eskadrar, bland annat en kring Kuba. 

För mig blev det Atlantseglingar tack vare vänner från Medelhavsseglingarna. En crossing från Västindien till Göteborg 1996 och från Tromsö upp till Svalbard, till 80 grader nord som grädden på moset. Christer lämnade läraryrket och ägnade sig på heltid åt seglingscharter.

Bilden är från vår allra första segling 1988. Vi har checkat ut båten i Kalamaki och kommit iväg från hamnen som ligger strax söder om Aten. Efter ett antal timmar är solen på väg ner, vi har Cape Sounion i bakgrunden där havsguden Poseidons tempel står. Vi lämnar det Saroniska havet och seglar öster ut, in i Kykladerna i den ljumma septemberkvällen i en fin nordlig bris. Målet är ön Kea som kommer att angöras i den grekiska kolsvarta natten.

Otroligt spännande för mig. På kajen står Antonio och tar emot aktertamparna vid tilläggningen, han välkomnar oss till sin restaurang, dit vi kommer att återvända många, många gånger. Tack Christer!

Jag skrev de här raderna ovanför bara någon dag innan Christer slutade sin jordevandring. Christer gick bort i början av december. Alldeles för tidigt.

Nu seglar han vidare, på för oss okända vatten mot en efterlängtad kust.

God jul alla läsare. Ta chansen när den kommer!

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan