Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Bawar Ismail
Bawar Ismail: Vad får du för din Netflix-prenumeration? Turkisk propaganda, tydligen...

Ledarsidans Bawar Ismail om en turkisk Netflix-serie vars enda syfte är att försköna den turkiska militären i omvärldens ögon.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Lite turkisk propaganda i Netflix utbud av film och serier? Nej tack, skriver ledarsidans Bawar Ismail.

Bild: TT

Annons

Streamingtjänsten Netflix har utökat sitt utbud av film och serier. Och ännu bättre: Netflix öppnar upp för icke-amerikanskt material. Koreanskt, israeliskt, franskt, indiskt, turkiskt – mångfalden blir bara större för varje månad som går. Svensk public service kan bara drömma om att nå en liknande nivå.

Tyvärr innebär detta att Netflix möjliggör för auktoritära regimer att förmedla ultranationalistisk våldspropaganda via streamingtjänsten.

Jo, det är sant. Det är bara att bänka sig framför Netflix turkiska actionserie "Wolf", så kommer ni att förstå vad jag menar.

Läs också: Bawar Ismail: Med Erdogan vid rodret har Turkiet ingen plats i Europa

Annons

Annons

När serien inte låter kameran fokusera på porträtt av Turkiets landsfader, Kemal Atatürk (1881-1938), så handlar den egentligen om en turkisk specialstyrka vars enda uppdrag är att skjuta ihjäl "kurdiska terrorister". Specialstyrkan består av ett gäng individer som alla tillåts ha olika personligheter, men skurkarna de möter är bara endimensionella bad guys med AK-47:or och färgglada sjalar runt huvudet.

Gäsp, så originellt då.

Tv-serien har paketerat om den långvariga militära och politiska konflikten mellan den kurdiska minoriteten och den turkiska statsapparaten till att enbart handla om goda och helt felfria patrioter som skyddar sitt folk mot onda och blodtörstiga kurder. Vilket skämt, för det är ju inte riktigt så...

Den som väntar sig en mer balanserad, eller åtminstone ärlig, skildring av konflikten i Turkiet får leta någon annanstans.

I "Wolf" kommer du inte att få se den rasism och diskriminering som kurder i Turkiet fått leva med genom decennierna. Du kommer inte att få se vilka grupper den turkiska regimen stödjer i Syrien (jihadister!). Du kommer inte att få se den totala förstörelse som den turkiska militären orsakat under sina belägringar av kurdiska städer.

Och du kommer definitivt inte att få se kurdiska journalister fängslas och oskyldiga civila dödas av turkiska bombplan.

Annons

Nej då, i denna Netflix-skildring är den turkiska statsapparaten rakt igenom god och barmhärtig – här begås inga fel och den turkiska militären bär inget ansvar alls för att konflikten fortsätter år efter år.

Annons

Grattis svenska Netflix-prenumeranter! Ni har fått turknationalistisk våldspropaganda för era hundra spänn i månaden. President Erdogan och den turkiska militären är nog mer än nöjda över att deras budskap får dyka upp i Netflix-flödet.

Är det här framtiden för de stora streamingtjänsterna? Lokalt och regionalt producerat material som går auktoritära regimers ärenden? Netflix turkiska satsning verkar ju peka åt det hållet, tyvärr.

Medan Turkiet nu förbereder sig på ytterligare militära operationer mot de kurdiska delarna i Syrien får Netflix-tittare världen över Erdogans krigspropaganda levererad direkt till sina tv-apparater.

Fler borde faktiskt reagera på detta vansinne.

Läs mer: Bawar Ismail: Kurderna besegrade IS – nu bombas de av Turkiet

Annons

Annons

Till toppen av sidan