Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Insändare
Snälla ni, gå inte i fristilsspåret

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten vädjar till fotgängare att inte gå i fristilsåkarnas spår.

Bild: Lovisa Hassner

Annons

Det är den 8 januari och snön faller från skyn. Gävle kommun är snabbt ut för att preparera spåren i Hemlingby friluftsområde. Vi skidfantaster väntar ivrigt på uppdateringen från skidspar.se och ett ping i mobilen med en första rapport att spåren är klara för årets premiäråk.

Premiärturen var underbar och spåren jättefina, men det är fler än vi skidåkare som ser möjligheterna med det nypreparerade spåren.

Annons

Jag tillhör den delen av skidåkarna som i huvudsak åker fristil, eller skate som det också kallas. Det som bland annat skiljer oss från klassisk skidåkning är att vi nyttjar fristilsytan, det vill säga den preparerade delen som är bredvid de klassiska spåren.

I Sverige är inte fristil lika vanligt som längre söderut i Europa vilket bland annat märks på de få motionslopp som erbjuds i fri stil, och det märks även tydligt på allmänhetens okunskap kring vad som faktiskt räknas som skidspår.

Annons

Det tog inte många timmar innan den första fotgängaren gjorde gropar i fristilsytan. Två dagar senare är den så gropig att den i stort sett är oåkbar.

För en fristilsåkare är fristilsytan lika mycket skidspår som det dragna klassiska spåret. När frisitlsytan blir gropig är det jättesvårt att åka. Det skulle kunna liknas med att cykla på en isig och dåligt plogad väg där cykeln hoppar fram mellan ispucklar och du behöver cykla långsamt och försiktigt för att inte ramla.

Fristilsåkare i Hemlingby har bara 2,5 km-spåret att åka på då det är det enda skidspåret som är tillräckligt brett för att ge förutsättningar för fristilsåkning.

Det blir därför också viktigare för oss fristilsåkare att skidspåret enbart nyttjas till skidåkning. Jag tror att många av de som går i skidspåren gör det av okunskap men det påvisar även att det finns ett behov av spår för olika typer av aktiviteter.

Utöver skidspåren finns ett 2 km-spår för gångare och löpare som vintertid plogas och sandas. Om det finns behov av ytterligare vinterspår för andra aktiviteter som komplement till 2 km-spåret och skidspåren bör frågan lyftas till kommunen av dig som har behovet.

Annons

Min förhoppning är att jag skapat en större förståelse och medvetenhet kring skidspåren, dess betydelse och framförallt att de små obetydliga groparna en gångare lämnar efter sig faktiskt ger rätt stora problem för de som vill nyttja spåret till aktiv skidträning. Fortsätt att besöka Hemlingby och nyttja bredden i vårt friluftsområde, det finns plats och utrymme för alla.

Fristilsåkare i Hemlingby

Annons

Annons

Till toppen av sidan