Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Det handlar om Bollnäs sjukhus vara eller icke vara

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bollnäs sjukhus är ett av Sveriges bästa sjukhus och en viktig kugge för att skapa en likvärdig och trygg vård för alla gävleborgare, skriver debattörerna.

Bild: Olle Nordquist

Annons

Det är mycket oroande att se att det finns frågetecken kring upphandlingen av Aleris sjukhus och att inget arbete ännu påbörjats. I själva verket är frågan dock större än så, det handlar om Bollnäs sjukhus vara eller icke vara, skriver Patrik Stenvard och Camilla Strömberg.

Vi moderater jobbade hårt under många år för att säkerställa bevarandet av Bollnäs sjukhus och är till stor del att tacka för dagens framgångsrika Aleris Bollnäs som i dag är ett av Sveriges mest populära sjukhus. 

Det är anmärkningsvärt när den styrande majoriteten inte verkar lägga någon energi eller något fokus på att säkerställa att en verksamhet som håller så pass hög kvalité och samtidigt är riktigt kostnadseffektiv ska få finnas kvar i vårt län. Trots lugnande ord från majoriteten framstår det uppenbart att någonting är i görningen, varför har man annars inte ens fattat ett beslut om ny upphandling?

Annons

Annons

En väl genomförd upphandling tar tid och kräver bra underlag. Vill man istället inte erbjuda en bra upphandling finns en poäng i att förhala och erbjuda dåliga villkor, för att på så sätt minska risken (chansen) för att få in anbud. Kommer inga anbud övergår driften återigen till egen regi.

Det är ingen hemlighet att våra politiska motståndare hellre driver verksamheter genom kommun, region/ landsting eller staten än på entreprenad. Egna verksamheter är också lättare att lägga ned.

Vi moderater tog ansvar och tog fram underlag tillsammans med socialdemokraterna vid den senaste upphandlingen. Det är viktigt att vi når en bred politisk uppgörelse som skapar långsiktighet.

Det skapar trygghet och kontinuitet för Gävleborgarna och skapar en attraktiv verksamhet som aktörer vågar lägga anbud på.

Vi moderater ser självklart att Aleris, eller annan entreprenör, får fortsätta sitt framgångsrika koncept i Bollnäs och är beredda att kavla upp armarna och samarbeta för att detta ska vara möjligt. Bollnäs sjukhus är ett av Sveriges bästa sjukhus och en viktig kugge för att skapa en likvärdig och trygg vård för alla gävleborgare.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Camilla Strömberg, M

regionråd i opposition

Annons

Annons

Till toppen av sidan