Annons

Annons

Annons

Debatt
Marita Ulvskog, S: Jag hoppas att 2021 blir sista året då vi ställer om klockan till vinter- och sommartid

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Marita Ulvskog hoppas att 2021 blir det sista året då vi måste ställa om klockan två gånger om året.

Annons

Antalet ljustimmar bestämmer vi inte över. Men när de infaller under dygnet kontrollerar vi genom att ställa om mellan sommar- och vintertid, skriver Marita Ulvskog, S.

Som norrbottning, tidigare boende i Dalarna och numera hemhörande i Stockholm, är jag väl medveten om hur stora skillnader vi har i Sverige. Därför är jag glad att jag har fått ansvaret för Europaparlamentets arbete att utvärdera sommartidens vara eller inte vara.

Nyligen blev mitt förslag klart: det är dags att avskaffa omställningen mellan sommar- och vintertid.

Annons

Tidsomställning orsakar i dag flera problem. Människor mår dåligt. För många tar det veckor för kroppen att ställa om, särskilt för barn och äldre. Med den rubbade dygnsrytmen ökar också sömnproblemen och tröttheten, vilket gör att humöret försämras.

Annons

Förutom att folkhälsan påverkas negativt, innebär tidsomställningen även problem inom jordbruket och för djuren. Samtidigt ser man idag inte längre de tydliga fördelar inom exempelvis energisektorn, som var det ursprungliga motivet till att införa tidsomställningen.

Eftersom det är EU-regler som styr om vi ska ställa om tiden eller inte, krävs det ett EU-beslut för att ändra det. Mitt mål är att Europaparlamentet ska bestämma sig senast i mars i år. Det måste också vara upp till varje medlemsland att välja vilken standardtid, eller i praktiken vilken tidszon, som passar just dem bäst.

Däremot måste EU-länderna samordna med sina grannländer vilken standardtid de väljer. Omställningen måste dessutom ske på ett organiserat sätt. De 13 000 svenska dagpendlarna till Danmark ska inte "förlora" timmar på väg till och från arbetet varje dag.

Många branscher, exempelvis flygbranschen, är bland de mest utsatta för oplanerade tidsändringar. Alla branscher och företag måste ges möjlighet att ställa om – planera om och programmera om – under en rimlig övergångsperiod utan alltför höga kostnader.

Därför är det viktigt att ge alla tid att anpassa sig. Jag hoppas att år 2021 blir det sista året vi ställer om klockan mellan sommar- och vintertid.

Till dess har vi åtminstone mer dagsljus att se fram emot fram till sommaren. För varje dygn vi närmar oss får vi nästan 3,5 minuters extra ljus.

Marita Ulvskog, S

Europaparlamentariker

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan