Annons

Annons

Annons

Insändare
En gång var havsöringsfisket i Älvkarleby Europas främsta – vad har hänt?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ett havsöringsyngel. Foto: Joacim Näslund

Annons

Älvkarleby sportfiske var under 1990-talet Europas främsta plats för havsöringsfiske. Både i antalet (cirka 7 000 fångade havsöringar 1997) och i storlek (630 havsöringar över fyra kilo år 1994 på endast A-sektionen).

Jämför det med totala antalet fångade 2018: 573 havsöringar på samtliga sektioner.

Vad kan nu detta bero på och vad har hänt sedan mitten på 90-talet?

Gråsälsstammen har vuxit från akut hotad i början på 1990-talet till en trolig population på närmare 50 000 i Östersjön år 2019.

Skarvens framfart från slutet på 1990-talet till i dag, Gävle/Älvkarleby har haft ett snitt på över 3 200 häckande skarvar de senaste 20 åren.

Vi har fått ett utökat trålarfiske utanför vår kust där det ttill till exempel Norrsundets hamn anlöper över 400 fiskefartyg per år. En stor del av dessa fångster går till foder.

Annons

Annons

Jag har under några år tillbaka skrivit till myndigheterna som bestämmer om vårt lands fiske och djurliv. (Länsstyrelserna Gävle och Uppsala, HaV, Jordbruksverket, Naturvårdsverket, SLU) om den katastrofala utvecklingen på havsöringen.

Vad har hänt? Jo, havsöringsfisket har blivit ännu sämre!

Av vissa myndigheter har jag inte ens fått svar (HaV). Någon myndighet har svarat och vet om problemen som finns. Andra svarar att vi förvaltar bara det där och vi har inget med fiske att göra.

Vissa hänvisar till det delade ansvaret mellan myndigheterna och skyller ifrån sig sitt ansvar. Det nämns också om att man måste hålla sig inom olika direktiv.

Jag förstår givetvis att allt handlar inte om Dalälven och dess havsöring. Jag kan även tänka mig att myndighetspersoner har väldigt mycket att stå i som förmodligen har mycket större värde/prioritering än kustens och Dalälvens havsöring.

Men ni ska också veta att jag jobbar på Älvkarleby sportfiske och jag brinner för allas vår havsöring och fisketurismen i Älvkarleby. Ett svar och kanske en förklaring om varför inget görs eller vad man gör för havsöringen kan man väl få.

Vad gör myndigheterna i skarvfrågan, när det gäller gråsälen, trålarfisket och havsöringen som jag nämnt och nämner i detta brev?

Myndigheterna ser problemen men prioriterar bort dem. Att skarv, gråsäl och trålare håller på att tömma hela vår svenska kust kan ingen ha missat. Ingen myndighet kan väl tro att vi kan ha 50 000 gråsälar i Östersjön och ett medel på över 3 200 skarvar i Gävle/Älvkarleby och ett omfattande trålfiske efter kusten och samtidigt ha ett bra fritidsfiske och en blomstrande fisketurism.

Annons

Myndigheter kan inte gömma sig bakom EU-direktiv och skylla på delat ansvar länge till för då har vi ingen fisketurism kvar. Till slut finns ingen fisk kvar.

Myndigheterna kan inte fortsätta tro att bara vi skrämmer skarvarna och gör sälsäkra redskap och blundar för trålarfisket så kommer vi i framtiden fortfarande ha en fisketurism.

Det håller aldrig. Är det redan försent?

Janne Olsson

Älvkarleby sportfiske

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan