Annons

Annons

Annons

Debatt
Ja visst, är vi feminister!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi röstar S för att visa att vi står upp för den svenska modellen, skriver debattörerna.

Bild: TT

Annons

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet och vår röst kommer vi att lägga på Socialdemokraterna för att vi står upp för den svenska modellen. Den innebär ett jämställt samhälle där vi är jämlika oavsett etnicitet, kön, religös livsåskådning, funktionsvariation, ålder och sexuell läggning, skriver Lena Erixon och Tünde Hansen, S-kvinnor.

Alla partier förespråkar dock inte den svenska modellen. Sverigedemokraternas politik bidrar till att det inte lönar sig lika mycket för kvinnor i en parrelation att arbeta. På detta sätt kan man enligt dem spara pengar via skatten det vill säga sambeskattning.

Vem tjänar på denna reform i ett framtida och förhoppningsvis utvecklade samhälle? Ja, inte är det kvinnorna. I Sverige slopades sambeskattningen av inkomster i en skattereform 1971. Ett av syftena med skattereformen var att underlätta för kvinnor att själva välja om de ville gå ut på arbetsmarknaden. Sverigedemokraterna är ett kvinnofientligt parti: Partiet röstade mot EU:s nya jämnställdshetsstrategi som gällde alla kvinnors rätt till säker abort, kvotering i bolagsstyrelser, Istanbulkonventionen, Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Annons

Annons

Det är för oss helt ofattbart att man i dagens samhälle kan ha en sådan inskränkt människosyn och rösta emot ett sådant förslag.

Vi är feminister för att vi vill ha ett samhälle där alla kan färdas väl genom livet. Utifrån var och ens behov och för att lösa detta förespråkar vi ett samhällsbygge utifrån var och ens behov.

Lena Erixon

Tünde Hansen

S-kvinnor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan