Annons

Annons

Annons

Rök, krök och manlig reporterromantik – ny dokumentär speglar journalistiken då och berättar något viktigt om läget i dag

Mycket rök. Och krök. Men också journalistik som förändrar. Carl-Johan Bergman har sett dokumentärfilmen ”Breslin and Hamill: Deadline Artists” och slås av hur historien alltid upprepar sig.

Text: 

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Carl-Johan Bergman, redaktionell chef i Mittmedia, har sett dokumentären "Breslin and Hamill: Deadline Artists": "Genom att berätta andras historia skrev de själva den nya - och det vecka efter vecka, på det där gatusmarta sättet som gör att en bild målas upp, historien/problemet/händelsen tydliggörs och du läser snabbt men intresserat, nästan som när du slukar en bladvändare".

Annons

Under årtionden skildrade Jimmy Breslin (1929-2017) och Pete Hamill (född 1935) New York och USA ur samma perspektiv. Underdogens. Som uppburna kolumnister på - främst - The New York Daily News, en av tabloiderna som fortfarande ger eko på Manhattan, i Brooklyn och i Queens, trots att redaktionen gått från 450 till knappt 50 medarbetare, hade de en med dagens mått mätt en i det närmaste unik plattform för att nå ut till sin publik, som främst var arbetare och tjänstemän, människor som på väg till eller från jobbet högg en tidning och läste den från sida till sida, i alla fall är det ju så vi tänker att det var på den tiden nu när dagens mediekonsumenter, som intresserar sig och betalar för gräv, granskning och fördjupning, gör detsamma men i sin smarta mobil.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan