Annons

Annons

Annons

Debatt
Peter H Stjerndorff: Stäng Nya Kastets skola – den borde aldrig ha fått starta

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Peter H Stjerndorff, M.

Bild: Anne Sjödin

Annons

Som utbildningspolitiker skulle jag vilja att en sådan skola som Nya Kastet omedelbart stängdes, ja ännu hellre, att den aldrig hade fått öppna, skriver Peter H Stjerndorff, M, andre vice ordförande i utbildningsnämnden.

Vill rikta ett varmt tack till Gefle Dagblad för alla artiklar om Nya Kastets skola i Bomhus. Först och främst för att det är en journalistik som vi Gävlebor behöver, en journalistik som söker efter fakta och utforskar verkligheten på ett tydligt och djärvt sätt. All heder åt tidningen, inte minst chefredaktör Anders Ingvarsson och journalisten Johan Järvestad för deras mod!

Mitt tack kommer inte bara ifrån att jag är trogen tidningsläsare sedan många år utan också utifrån att jag är nybliven utbildningspolitiker inom Gävle kommun.

Från denna horisont är jag ännu mer tacksam över att ha fått så mycket kunskap om en av skolorna som finns inom kommunen. Som kommunpolitiker är min strävan att de skolor som finns inom Gävle, oavsett huvudman, ska ge eleverna kunskap av hög kvalitet och hjälpa eleverna att växa och mogna som människor.

Annons

Annons

När grundskolorna är väl fungerande så leder det till att unga människor, efter avslutade studier, fått en god grund för att bygga vidare och forma sina liv och sin framtid. En grundskola som ger otillräcklig kunskap, eller isolerar ungdomar från samhället i stort, medför i stället stora risker och farhågor för framtiden. 

Som utbildningspolitiker skulle jag vilja att en sådan skola som Nya Kastet omedelbart stängdes, ja ännu hellre, att den aldrig hade fått öppna.

Men nu ligger makten om detta inte hos mig som oppositionspolitiker och inte heller hos kommunens majoritet. Det är staten som genom Skolinspektionen har ansvaret för att Nya Kastets skola fått starta och, ännu så länge, får bedriva sin verksamhet.

Min förhoppning är att Gefle Dagblads artiklar om skolan når fram till Skolinspektionen och leder till att staten omprövar sitt beslut gällande denna skola.

En annan förhoppning är att Gefle Dagblads artiklar måtte nå fram till alla föräldrar som har barn på Nya Kastets skola. Föräldrar som vill sina barns bästa, och det vill väl de flesta föräldrar, borde då förstå att denna skola inte är ett bra val.

Om alla föräldrar väljer bort Nya Kastets skola så kommer skolan upphöra av sig själv. För mig är det självklart att Nya Kastets skola borde stängas så snart som möjligt. Kommer det att ske genom föräldrars val eller statligt beslut genom Skolinspektionen?

Annons

Det återstår att se. Det viktiga är att skolan stänger för vårt framtida samhälles bästa.

Peter H Stjerndorff, M

Annons

andre vice ordförande i utbildningsnämnden

Nya Kastets skolas direkta koppling till moskén

Rösterna inifrån Nya Kastet slår larm: "Barnen blir helt isolerade från det svenska samhället"

Kastets skolas ägare vill tysta GD:s uppgiftslämnare – trots att det är ett grundlagsbrott

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan