Annons

Annons

Annons

Debatt
Djupt beklagligt med Bollnäs sjukhus

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Oppositionens regionråd är besvikna över beskedet om Bollnäs sjukhus.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Vi blev lika tagna på sängen som personal, patienter och övriga gävleborgare när vi nåddes av beskedet att Aleris kliver ur avtalet med Region Gävleborg i förtid. Så sent som på hälso- och sjukvårdsnämnden i januari blev vi lovade att få insyn och kontinuerlig information om kommande upphandling av Bollnäs sjukhus. Förstå vår besvikelse när vi sedan kan läsa på SVT att regionstyrelsens ordförande nåddes av beskedet så tidigt som i december, skriver oppositionens regionråd.

Vi är både besvikna och oroliga, vad händer med Bollnäs sjukhus nu? Upphandlingen som innebar att Aleris tog över driften av Bollnäs sjukhus uppkom på grund av nedläggningshot, den dåvarande politiska majoriteten i Region Gävleborg hade inte för avsikt att driva sjukhuset vidare med de förutsättningar som då rådde.

Det går nu att läsa att anledningarna till att Aleris kliver ur är att det inom ramarna för upphandlingen ej finns utrymme eller rätt förutsättningar.

Annons

Annons

Det är helt oacceptabelt att den styrande majoriteten i Region Gävleborg inte erbjuder bättre förutsättningar. Bollnäs sjukhus är rankat som ett av Sveriges bästa mindre sjukhus och en oerhört viktig del av sjukvården i Gävleborg.

Det går också att läsa att en ny upphandling kan dröja, någonting som riskerar att leda till att det inte blir någon upphandling överhuvudtaget. Då kommer sjukhuset fortsätta drivas i Regionens regi, någonting vi inte anser vara rimligt. Hur snart står vi inför ett nedläggningshot igen?

Denna fråga kommer inte att få vila. Vi kommer på varje hälso- och sjukvårdsnämnd och regionstyrelse ställa frågor kring den nya upphandlingen och vad den styrande majoriteten planerar att göra för att bevara Bollnäs sjukhus.

Vi kommer att vara en nagel i ögat och kämpa med näbbar och klor för att rädda Bollnäs sjukhus. Vi ska vända varje sten och ta fram alla verktyg för att få till en ny upphandlingså snart som möjligt.

Vi kan inte lova att vi lyckas rädda Bollnäs sjukhus, men vi lovar att inte vila innan vi gjort allt vi kan.

Patrik Stenvard, M

regionråd i opposition

Camilla Strömberg, M

regionråd i opposition

Henrik Olofsson, SVG

regionråd i opposition

Jennie Forsblom, KD

regionråd i opposition

Hasse Backman, L

regionråd i opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan