Annons

Annons

Annons

Debatt
En vd tjänar mer på ett år än vad en arbetare tjänar på en livstid

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

LO-ekonomernas årliga rapport visar på stigande inkomster för de mest betalda, konstaterar skribenterna.

Bild: TT

Annons

Den genomsnittliga inkomsten för en vd på 50 av Sveriges största företag motsvarar 59 gånger industriarbetarlönen. Årsinkomsten för storbolagens vd:ar är i snitt högre än vad en arbetare tjänar på en hel livstid, skriver Mats Eriksson och Karl-Petter Thorwaldsson, LO.

Siffran kommer från LO-ekonomernas årliga rapport om Maktelitens inkomster. I rapporten sätts inkomsterna för de med mest makt i samhället – näringslivstoppar, politiker, högt uppsatta tjänstemän och inflytelserika journalister – i relation till vanligt folks löner.

Utvecklingen över tid är nedslående. Aldrig tidigare har skillnaden mellan maktelitens inkomster och industriarbetarlönen varit så stor. När skillnaderna var som minst på 1980-talet hade de 50 storbolags-vd:arna i undersökningen en inkomst som motsvarade 9 industriarbetarlöner.

Annons

Annons

En utveckling där mer och mer av de värden som skapas i samhället koncentreras till ett fåtal är orättvis. Om makteliten har vitt skilda ekonomiska förutsättningar från de som påverkas av deras beslut är risken stor att perspektiv förskjuts och förståelsen för vanliga människors levnadsförhållanden tappas bort. Makteliten tappar markkontakten.

I januariavtalet, som slutits mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna och som lägger grunden för politikens inriktning under de kommande åren, omnämns de ökande klyftorna i samhället som en stor utmaning. Tyvärr saknas konkreta reformer för att minska inkomstskillnaderna i Sverige.

Tvärtom finns det många punkter som accelererar ökningen av ojämlikheten. Exempelvis ska färre betala statlig skatt och a-kasseersättningen sänkas för långtidsarbetslösa. Redan 1 januari 2020 slopas dessutom värnskatten. För en genomsnittlig vd på ett av de 50 storföretagen i LO:s undersökning innebär bara den slopade värnskatten dryga 67 000kr mindre i skatt varje månad.

Det är fel väg att gå. Den skattereform som kommer senare under mandatperioden måste gynna vanligt folk, istället för de som har det bäst ställt.

LO föreslår därför en bättre och rättvisare kapitalinkomstbeskattning: en ny arvs- och gåvoskatt, ökad beskattning av fastigheter, långsiktigt bör även förmögenheter beskattas. Därtill behövs sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna ses över rejält. Fler behöver omfattas, grundnivåerna måste upp på en anständig nivå och det måste bli regel, snarare än undantag, att få 80 procent av lönen i ersättning.

Annons

Annons

Det är hög tid att sluta gapet mellan eliten och vanligt folk. Bara så kan Sverige återigen bli ett av världens mest jämlika länder.

Mats Eriksson

ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Karl-Petter Thorwaldsson

ordförande LO

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan