Annons

Annons

Annons

Lilian Sjölund

ledare liberal

Lilian Sjölund
Sjölund: Nu har rasisterna fått slöjdebatten dit de vill

Välkommen till Gävle? Så förmätet av en Gävlebo tänkte vandalerna och slog sönder skylten.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

Jag såg henne i fredags när jag körde hem från Stockholm. Och tänkte, det här kan aldrig sluta väl. En snabb koll på sociala medier och farhågorna bekräftades: Vulgärdebatten grasserade. Även bland dem som vanligtvis brukar berömma sig själva som tänkande människor. För inte kan väl en kvinna i hijab representera oss? Inte kan väl en muslim hälsa välkommen till Gävle? Varför tog de inte Rolf Lassgård i stället? undrade folkdomstolen. Han ser ju ut som oss. Och ingen kan rimligen bli provocerad av en man som heter Rolf.

Även om det är helt ointressant för sajter som Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) och Nyheter Idag så finns det en bakgrund till bildvalet. Hon heter för övrigt Suzan Hindi och är en livs levande kvinna som jobbar som lärare på Andersbergsskolan (numer Vallbacksskolan) i Gävle. Uppskattad av sina elever vad jag förstår (jag känner henne inte). Uppskattad av en hel hop andra kommuninnevånare också eftersom hon är en av de 100 Gävlebor som röstats fram till fotoutställningen som arrangerades när staden passerade 100 000 invånare. Suzan Hindi har gjort en bragd, menade de som valde henne, eftersom hon trots cancersjukdom fortsatt sitt viktiga arbete.

Annons

Annons

Fotoutställning i Gasklockorna och sedan har porträtten dykt upp lite varstans i staden. Foto: GD.se

Allt det där är förstås helt ointressant för den uppretade massan som består av två delar, varav den ena blir nyttiga idioter till den andra.

Slöjan är för många enbart ett uttryck för kvinnoförtryck och ska i alla lägen bekämpas.

Senast debatten kantrade var när Svenska simförbundets ordförande inte ville att flickor i slöja skulle få representera svensk idrottsrörelse på bild.

Läs mer: Idrottsrörelsen skämmer ut sig i slöjdebatten

Men det finns faktiskt ingen motsägelse i att stödja kvinnor som vill slippa förtryck och klä sig som de vill samtidigt som man respekterar kvinnor som valt att bära slöjan (oftast av religiösa skäl). Att vandalisera skylten där Suzan Hindi hälsar välkommen till sin stad, eller att starta drev i sociala medier ... vad är det annat än uttryck för rädsla och rasism?

Vi släpper in dig, du får jobba och betala skatt, men du är inte en av oss. Inte på riktigt.

Den är obehaglig, den där vi-och-de-mentaliteten. Det signalerar var gränsen går. Vi släpper in dig, du får jobba och betala skatt, men du är inte en av oss. Inte på riktigt.

Annons

Sverigedemokraterna vilade inte på hanen direkt utan stod genast beredda med ett debattinlägg. För SD är inte Suzan Hindi en Gävlebo, en kvinna och en människa. Hon är en symbol för den omdiskuterade moskén. Det är magstarkt, jag vet, men de hävdar verkligen att partiet är de förtryckta invandrarkvinnornas tillskyndare. Någon som minns reklamfilmen för partiet till valet 2010 där burkaklädda kvinnor knuffade undan rullatortanter?

Annons

Läs också: Friheten att klä sig som hon vill tolkas alltid som förtryck

Jag tar en lov runt Stortorget och funderar på hur Gävlebon ser ut. Det går förstås inte att svara på för ingen är den andra lik. Antalet svar på vad vi representerar är förmodligen runt 100 000.

En stad är inget utan dess invånare. Vissa bidrar mer än andra till utveckling och förändring. Men vi frågar inte SD om vi får kalla oss Gävlebor.

Välkomna förresten!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan