Annons

Annons

Annons

Debatt
Sverigedemokraterna: Omdömeslöst och oacceptabelt av Gävle kommun

För Sverigedemokraterna är det både omdömeslöst och oacceptabelt för en svensk kommun år 2019, att uppmuntra uttryck som förringar kvinnan till ett simpelt sexobjekt som måste skyla sig för att inte väcka mäns begär, skriver Mattias Eriksson Falk och Wanja Delén, SD.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi kommer aldrig att acceptera att kvinnoförtryckande attribut, såsom hijab, skönmålas, skriver debattörerna.

Bild: TT

Annons

De senaste åren har Gävle kommun utmärkt sig nationellt, och inte bara för julbocken. Vi är numera omtalade i mycket mindre smickrande sammanhang som inbegriper radikal islamism och salafism.

Vi har Gävle moské, som efter granskning påvisar tydliga kopplingar till salafism och där ledande företrädare uttalat stöd för IS. Vi har Nya Kastets skola som i flera granskningar i media visat sig ha kopplingar till moskén och radikal islamism.

Annons

Annons

I dessa tider väljer Gävle kommun att låta en kvinna iklädd hijab (slöja), verka som representant för kommunen, på de digitala välkomstskyltarna vid de stora infartsvägarna.

Sverigedemokraterna är medvetna om att hijab är ett frivilligt val för vissa kvinnor, men för miljontals människor runt om i världen symboliserar den kvinnoförtryck och avsaknad av frihet. Kvinnor har flytt och kämpat i åratal för att frigöra sig från sådant förtryck. Åtskilliga är de kvinnor som lidit och lider än i dag, i kampen för frihet och mot förtryck.

Kan den styrande majoriteten i Gävle kommun, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, ta ansvar för att normalisera ett klädesplagg som används för att förtrycka miljontals kvinnor världen över?

För Sverigedemokraterna är det både omdömeslöst och oacceptabelt för en svensk kommun år 2019, att uppmuntra uttryck som förringar kvinnan till ett simpelt sexobjekt som måste skyla sig för att inte väcka mäns begär.

Den politiska majoriteten tycks i sin iver att marknadsföra det mångkulturella Gävle, ha glömt kvinnors historia och den resa som skett från patriarkaliska och hämmande normer, mot frihet och individualism.

De kvinnor som har flytt till Sverige för att få möjlighet att leva i frihet och jämställdhet, för dem som hijab symboliserar förtryck, hot och ofrihet, tas det föga hänsyn till.

Annons

Vi kommer aldrig att acceptera att kvinnoförtryckande attribut, såsom hijab, skönmålas. För oss är det en självklarhet att segregation och splittring ska motverkas. I stället vill vi se ett samhälle byggt på gemenskap, jämställdhet och svenska värderingar!

Annons

Mattias Eriksson Falk, SD

kommunalråd

Wanja Delén, SD

kommunalråd

Kommunens reklamskylt vid E4 vandaliserad efter nätdrev mot kvinna i hijab

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan