Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ge oss snabbt besked om solcellsstödet, Anders Ygeman!

Nu krävs ett snabbt besked från energiminister Anders Ygeman att alla som står i kön och de som söker 2019 kommer få stöd. Då kan solelen fortsätta att växa i Sverige 2019 och framåt, skriver Anders Lago, HSB med flera.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det krävs ett snabbt besked om stöder till solceller, anser debattörerna.

Bild: TT

Annons

Solcellsstödet har funnits i tio år och tog fart på riktigt under 2018. I dag står över 13 000 ansökningar i kö och i Gävleborgs län är det hälften av alla som sökt som väntar på besked.

Majoriteten är villaägare som har eller planerar att sätta upp solceller på sina hus. Och kön fortsätter att växa, i februari ökade antalet ansökningar med 60 procent jämfört med samma månad förra året.

Nu måste vår nye energiminister Anders Ygeman ge besked om nya pengar annars hotas den solelboom som stödet byggt upp under tio års tid.

Under 2018 kom solelboomen till Sverige. Över 10 000 villaägare installerade solceller på sina tak, vilket innebar nästan en fördubbling av det totala antalet villor med solceller. Även i bostadsrättsföreningar och hos hyresvärdar är takten hög. Regelverken har förenklats rejält de senaste åren och ökningen av solcellsstödet 2018 gjorde att det lossnade på riktigt.

Annons

Företag, kommuner och landsting har också börjat få in solceller som ett enkelt och snabbt sätt att försörja sina fastigheter med egenproducerad förnybar el och förbättra energiprestandan. Även här har regelverken förbättrats de senaste åren, men solcellsstödet behövs några år till för att den ljusa utvecklingen att fortsätta.

Annons

Solcellsstödet infördes 2009 och var då 65 procent av den totala investeringen. Det har sänkts stegvis och är idag 30 procent. Stödet har hela tiden haft en budget för de kommande tre åren för att skapa långsiktighet för alla som ansöker. Detta bröts i december då den budget som vann stöd i Riksdagen halverade stödet och tog bort treårsplanen.

Priserna för solceller har fallit tack vare borttagandet av importtullar inom EU. Och de högre elpriserna de senaste åren gör också att den ekonomiska kalkylen för solel påverkats positivt. Solelkommissionen, ett nätverk där Vasakronan, JM, HSB, Telge Energi och Solkompaniet ingår, anser därför att investeringsstödet på tre år sikt kan avslutas, men det måste fasas ut med en klar och tydlig tidplan. Och ersättas av en SolRot till villaägarna. Det är avgörande att de som söker stöd vet att de kommer att få ta del av det, annars har stödet ingen effekt.

Annons

Riksdagsbeslutet i december innebär i praktiken att solcellstödet togs bort över en natt. Ett stöd som Sverige haft i tio år måste naturligtvis ges en rimlig tidplan för att avvecklas. Nu krävs ett snabbt besked från energiminister Anders Ygeman att alla som står i kön och de som söker 2019 kommer få stöd. Då kan solelen fortsätta att växa i Sverige 2019 och framåt.

Anders Lago

förbundsordförande HSB

Fredrik Wirdenius

vd, Vasakronan

Mikael Sellstedt

Annons

tf vd, Telge Energi

Johan Skoglund

vd, JM

Johan Öhnell

ordförande, Solkompaniet

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy