Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist

ledare liberal

Karin Bergkvist
Karin Bergkvist: Om klimatet ska ha minsta chans måste vi satsa på kärnkraft

Tjänstesektorn växer men basindustrin är fortfarande avgörande för svensk ekonomi. Och oavsett vilka företag det handlar om har de samma behov. Som energiförsörjningen som blir allt viktigare i ett högteknologiskt samhälle, skriver GD:s politiska redaktör Karin Bergkvist.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Forsmarks kärnkraftverk är viktigt för att förse såväl basindustri, nyetableringar i länet som Microsoft eller tjänstesektorn med nödvändig energiförsörjnng. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Annons

Gävleborg har fortfarande en stark ställning som industrilän inom främst stål- och skogsnäringen. Men här liksom i resten av Sverige har tiderna förändrats i takt med teknisk utveckling och digitalisering. Kraven på utbildning ökar. Kraven på nya typer av företag likaså och tjänstesektorn har ökat kraftigt.

För några år sedan var det rent av så att många beskrev Sverige som ett postindustriellt samhälle där industrin stod inför utplåning till förmån för tjänsteföretagen. Det har visat sig vara en väl dystopisk analys. Svensk basindustri står stark och kommer att fortsätta att vara det.

Det går såklart inte att enbart vara basindustrikramare. Det är självklart att det behövs utveckling av alla grenar av svenskt företagande för att vi ska fortsätta att vara en viktigt exportnation.

Annons

Samtliga företag – såväl jättebolag inom skogs- eller metallindustrin som det lilla tjänsteföretaget – delar samma utmaningar: Skattetrycket, kompetensförsörjningen, infrastruktur, transporter och – inte minst – energifrågan är avgörande för såväl nya tjänsteföretag som för traditionell basindustri.

Annons

I Gävle och Sandviken har Microsofts enorma markköp väckt stora förhoppningar om jättesatsningar i området. Exakt vad som ska hända där har företaget inte avslöjat men enligt experter vill företaget troligen bygga ett datacenter på marken för att möta konkurrensen från Google och Amazon som gjort liknande satsningar på andra håll i Norden.

Läs mer: Här är skisserna som visar första delen av Microsofts hemliga jättesatsning i Gävle

God energiförsörjning är en nyckelfaktor för att få nyetableringar. Om Sverige ska fortsätta att locka företag att etablera sig – eller att stanna kvar – här måste sådan grundläggande infrastruktur garanteras.

Samtidigt är det självklart att elförsörjningen är en nyckel för omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Enligt FN:s klimatpanel, IPCC, måste fossila energikällor som kol och olja minska stort fram till 2050. För att nå målet om att uppvärmningen ska stanna på max 1,5 grader krävs det att kärnkraften ökar med mellan 90 och 190 procent.

Annons

Vi ska måste jobba för att förnyelsebar energi som sol och vind men det räcker inte för att både möta kraven på energiförsörjning i vårt moderna samhälle och för att nå klimatmålen. Tyvärr är kolkraften fortfarande dominerande baskraftkälla i många länder och den fortsätter att byggas ut.

Annons

Det är få partier som har något aktivt kärnkraftsmotstånd idag, snarare tvärtom. Miljöpartiet är hängivna motståndare såklart, men inte alla, visade det sig häromdagen. I en debattartikel på svt.se kom till och med ett antal miljöpartister ut ur garderoben som kärnkraftsförespråkare.

Det borde våras för kärnkraften kan man tycka, men det finns inga planer på utbyggnad, tvärtom. Förhoppningsvis är det minskande motståndet en antydan om att det kan komma att ändras.

Det nödvändiga arbetet och forskningen för utveckla förnybar energi står inte i motsats till att utveckla fossilfri sådan. Det behövs mer pengar för att forska på nästa generations kärnkraft. Det är nämligen vad som krävs om vi ens ska komma i närheten av klimatmålen.


Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan