Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Om biogas är kärnverksamhet – vad är då skola, vård och socialtjänst?

Replik till Tomas Engelmark, Therese Metz och Erik Holmestig som tycker att biogasproduktion är kommunal kärnverksamhet. Vad är då skola, omvårdnad och socialtjänst ? Dessa tre verkar prioritera förlustverksamheten inom Ekogas högre än skola, omvårdnad och socialtjänst, skriver Pekka Seitola, M.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Från Gästrike Ekogas anläggning i Forsbacka. Arkivbild

Bild: Erik Wikström

Annons

Om det nu vore så som de skriver att huvudsyftet är att få tillgång till ett fossilfritt lokalt bränsle för såväl sopbilar, kollektivtrafik, taxitjänster och privatbilar så finns det för kommunen betydligt billigare alternativ, likväl som för mig – jag tankar HVO, en fossilfri diesel som ett företag i kommunen tillhandahåller och även producerar från slaktavfall.

I dag produceras det i liten skala, men den produktionen kommer att öka rejält inom nära framtid. Det fina med HVO är att alla dieselbilar kan bli fossilfria vid nästa tankning, inklusive sopbilar, kollektivtrafik, taxitjänst och privatbilar. För att fordon ska ha möjlighet att drivas av biogas krävs speciella installationer på fordonen.

Annons

Skribenterna menar att starta och driva ett kommunalt bolag med produktion av stora volymer förnybart bränsle är en satsning som kräver långsiktighet. Jag skulle vilja benämna just Ekogassatsningen för dumdristig, har just nu fått veta att för 2018 blir förlusten för Ekogas 16 miljoner kronor och prognosen för 2019 är också en förlust om cirka 16 miljoner.

Annons

Detta detta ska jämföras med 2017 då försluten bara var elva miljoner kronor. Om det nu skulle vara planerat med så här stora förluster när den långsiktiga satsningen började skulle det inte behövas ytterligare 40 miljoner kronor i aktieägartillskott att lägga till de 26 miljoner kronor bolaget fick 2016, förutom startkapitalet på tio miljoner. För då hade startkapitalet varit 70-80 miljoner kronor – vilket jag inte tror finns i Ekogas affärsplan.

Tittar man lite på Ekogas resultaträkning för 2017 ser man att Intäkterna var cirka 19 miljoner, kostnaderna för råvaran var cirka 14 miljoner kronor, alltså en bruttomarginal på cirka fem miljoner kronor. Det ska täcka personal, avskrivningar och finansiella kostnader – bara avskrivningarna är cirka fem miljoner kronor.

Ekogas bruttomarginal är cirka 25 procent. Den delen bör bli cirka 15 miljoner kronor för att klara av personal, avskrivningar och finansiella kostnader. För att uppnå detta måste Ekogas tredubbla sin omsättning upp till ca 60 miljoner kronor.

Frågan är då om anläggningen kan producera tre gånger den mängd som produceras i dag.

Om vi sedan funderar på hur lång tid det kommer att ta för att få tillbaka de 70-80 miljoner som Gästrike Återvinnare och Gävle Energi lagt in i den långsiktiga satsningen måste vi göra antagandet att Ekogas omsätter 68 miljoner per år. Då blir vinsten cirka två miljoner vilket ger att ungefär år 2055-2060 har ägarna fått tillbaka sin investeringen. Observera att jag har bortsett från skatter.

Annons

Annons

Att det skulle vara kommunal kärnverksamhet att förlora tio tals miljoner kronor och samtidigt konkurrera med lokala företag inom produktion av fossilfria drivmedel håller jag verkligen inte med om.

Pekka Seitola, M

ledamot i kommunfullmäktige och egenföretagare

Debatt: Vårt avfall, våra resurser och vår miljö är kommunal kärnverksamhet

Debatt: Frågan är om Ekogas tillhör den kommunala kärnverksamheten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan