Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Risken är att säckarna hamnar i naturen i stället

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Orienteringstavla vid återvinningscentralen.

Annons

Gästrike återvinnare i Gävle har beslutat att man måste tömma sina plastsäckar och sortera innehållit i rätt container.

De har i samband med detta tagit bort containern för "Smått brännbart". Tänk er själva alla vi som har en liten snickarbod/hobbyverkstad där vi har en sopsäck där vi kastar mindre pappers- eller wellpappbitar, små plastbitar/förpackningar, begagnade torktrasor, såg- och hyvelspån etcetera. Sen tar vi hela säcken och kastar den i brännbart.

Annons

Annons

Nu kräver alltså Gästrike Återvinnare i stort sett att vi i vår lilla snickarbod ska ha ett antal kärl för sortering av ovanstående avfall.

Vet ni vad jag tror kommer att hända? Jo dessa säckar kommer att hamna på de alternativa sopstationer som finns runt om i skogarna. Redan i dag så behöver man inte gå så lång från allfarvägen för att hitta en sådan station.

Alternativet är att lägga säcken i den gröna soptunnan och skicka den med sopbilen.

Gästrike återvinnare säger att i Västerås så har det brännbara minskat med cirka 50 procent sedan man införde samma system där. På frågan om övrigt återvinningsmaterial då har ökat med 50 procent fick jag inget svar. Det kanske ligger i naturen?

Göran Rodin

Svar direkt: Det kan underlätta om man sorterar innan det hamnar i en stor säck

Hej!

På återvinningscentralen ska du, liksom tidigare, lämna sorterat grovavfall. Vi förstår att det är svårt att sortera alla de småsaker du hänvisar till som redan ligger i en stor säck. Däremot kan det underlätta att sortera det innan det överhuvudtaget hamnar i en stor säck.

Att sortera ut spikarna kan vara en ren säkerhetsåtgärd samtidigt som du räddar resurser till återvinning. Handlar det om mindre mängder kan du, precis som du skriver, lägga det i en soppåse i din gröna soptunna.

I Västerås följer man om förändringen också har resulterat i ökade mängder till återvinning. Hör gärna av dig till https://vafabmiljo.se/ för att höra mer om det. Det gör vi även hos oss på Gästrike återvinnare, även om det fortfarande är för tidigt att se.

Din insats är viktig, tack för att du återvinner!

Peter Tham

produktionscontroller på Gästrike Återvinnare

Annons

Annons

Till toppen av sidan