Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Ni politiker har valt väg när det gäller elbehovet

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Var ska dessa placeras? På land eller till havs? undrar skribenten.

Bild: TT

Annons

Replik till Moderaternas Lars Beckman, Birgittha Bjerkén, Pekka Seitola, och Niclas Bornegrim:

Ni politiker och tjänstemän har valt väg att genom inbjuda el-intensiva multinationella företag till Gävle kommun. Nya arbetstillfällen var ett argument.

Att slutgiltigt stänga den enda instrumentflygplatsen i Gävleborg och tankning för polis- ambulans- och sjö och flygräddningshelikoptern var tydligen ett annat argument som ni tycker är bra för länet och dess invånare.

Annons

Annons

Eftersom Gävle kommuns politiker och tjänstemän aldrig gjorde en fullständig konsekvensanalys när man tecknat avtal med stora elförbrukare så kommer det tydligen som en överraskning att elkompensera med vindkraft.

De tre stora elintensiva etableringar som planeras med Microsoft och två till, Stackbo och Gävle flygplats, så kommer det att behövas 3 x 42 = cirka 125 stycken medelstora vindsnurror (ca 2,4 MW). Behovet för respektive etablering är cirka 100 MW. '

Var ska dessa placeras? På land eller till havs? Gävle kommuns markyta är olämplig så då återstår att placera dessa till havs. Nu saknar jag stora rubriker i lokalpressen där politiker och tjänstemän frossar sig i nyheter om nya jobb vid bygge och storslagna planer på ersättningskraftutbyggnad.

Hade ni aldrig tänkt tanken att elbolagen (se Vattenfall) måste elkompensera för det uttag som man vill göra till serverhallar? Ryktet säger att de föreslagna vindkraftverken ska sälja elen till Tyskland. Då krävs det ännu fler vindsnurror i Gävlebukten. Nu är det hög tid att tänka efter före. Konsekvensanalys saknas återigen.

Bo Göran Holmgren

beredskapgavleborg.se

Debatt: Varför denna tystnad kring vindkraftsplanerna i havet utanför Gävle?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan