Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Bawar Ismail
Brev till ledarsidan: "Om Israel är en demokrati så är det samtidigt en ockupationsmakt"

Lasse Ekstrand tycker att ledarsidans Bawar Ismail bör nyansera sin bild av konflikten mellan Israel och Palestina. Bawar Ismail ger svar direkt.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Israel-Palestina.

Bild: TT

Annons

Innan jag kom till Västbanken var min bild av denna en mycket fördomsfull sådan. Jag visste ju inte bättre. Flyktingar i tältläger. Människor i palestinasjalar, en kalashnikov inte långt borta. En farlig plats med farliga människor. Skäggiga terrorister.

Men så kom jag att gästföreläsa om ledarskap vid Birzeituniversitetet i Ramallah på Västbanken. Jag träffade många människor och hörde om deras vardagsliv på Västbanken. Reste runt och fick se mycket.

Min förhandsbild krackelerade. Flyktingarna levde i det som i Sverige kunde betecknas som mycket slitna förorter. Inga tältläger. Men funnits ända sedan 1948. Framförallt minns jag det svårt nedgångna flyktinglägret i Betlehem med vakttorn och svängkors för in- och utpassage, dock inte längre i bruk. Men rysligt tänka sig hur det hade fungerat. Osökt gick tanken till världskriget och lägren.

Annons

Annons

Inte såg jag några palestinasjalar. Men umgicks med akademiker som jag själv. Vanliga människor, inga terrorister. Och fick höra om den förnedrande behandling man utsätts för som palestinier på Västbanken. Något jag också själv fick uppleva.

Gap och skrik, hot och oförskämdheter från de israeliska soldaterna vid säkerhetskontrollerna. Utdragna identitetskontroller och ifrågasättanden för att trakassera.

Och så spåren av Israels närvaro. Hårt bevakade illegala bosättningar som bara blir allt fler och fler, illegalt uppförda. Nedbrända olivlundar. Traumatiserade barn.

Om inte detta är en ockupation så vet jag inte vad en ockupation är.

Jag kan i viss mån hålla med Bawar Ismail i GD 4 april om att de svenska artisternas uppmaning till bojkott av schlagerfestivalen i Israel kanske är en smula ihålig. Men hans bild av vad som pågår där borta i Mellanöstern behöver nyanseras och bli mer rättvis. Om Israel är en demokrati så är det samtidigt en ockupationsmakt. Att fördöma.

För egen del har vistelserna på Västbanken lämnat efter sig förstämning. Hur kan världssamfundet tillåta att detta får fortgå? Det är ovärdigt. Omänskligt.

Annons

Lasse Ekstrand
Docent i företagsekonomi vid Uppsala Universitet

Svar direkt:

Min bild av konflikten mellan Israel och Palestina behöver nyanseras, anser Lasse Ekstrand. Själv väljer han att inte återge vad israelerna tvingas leva med varje dag. När jag senast besökte Israel hade den så kallade knivintifadan börjat. Det var en våg av dödliga attacker mot civila som resulterade i 166 knivdåd på bara ett år. Vidare är det känt att israelerna får larmnotiser i sina mobiler när terrorrörelsen Hamas i Gaza skjuter raketer mot civila bostadsområden i Israel.

Är Israel ett felfritt land? Nej. Men det är en demokrati där soldater kan ställas inför rätta om de begått brott och där makthavare kan utredas för korruption. Israel bör inte bojkottas.

Bawar Ismail

Annons

Annons

Till toppen av sidan