Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi vägrar sätta mygg framför människor

Dagens situation duger inte. En möjlig väg framåt vore att Naturvårdsverket ges direktiv att överväga treåriga tillstånd för effektiv stickmyggbekämpning i de mest drabbade områdena, skriver Lina Nordquist, Helene Åkerlind, Alfred Mujambere och Ann-Charlotte Ågren, L.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ge direktiv till att utfärda treåriga tillstånd för att bekämpa stickmygg i de mest drabbade områdena, skriver debattörerna.

Bild: TT

Annons

Nu smälter snön och våren närmar sig. Med årets första översvämning av Nedre Dalälven närmar sig värme och sommarsol, men även en invasion av stickmyggor.

Längs Nedre Dalälven har antalet infångade stickmygg varit bland de högsta i världen. Invasionen sätter människorna i husarrest. Myggen slår mot näringsliv, mot turism och mot människors vardag.

”Vem vill sitta inne i husvagnen mitt på sommaren när det är 30 grader? Det går inte att kalla semester”, skriver en kvinna som i motvind driver en camping.

Ett par beskriver hur de försökt starta kurs-, kultur- och konferensverksamhet: ”Som värst tog myggen sig in genom skorsten och ventilation. All uteaktivitet har varit omöjlig, vi har inte ens kunnat grilla en enda gång i sommar.”

Annons

Turisterna och konferensgästerna kan välja andra resmål, men de bofasta tvingas anpassa sig. Barn måste leka inomhus.

Annons

Människor berättar hur gräsklippning och trädgårdssysslor måste ske i långbyxor och hur vänner inte vill inte komma på besök. Kvällspromenader med hund beskrivs som ”vidriga”.

Djuren i trakten svänger med svansarna och betar bara så långt deras halsar når. Där fåren ligger ned för att skydda sig – där är det inte roligt att leva.

Så vad gör då det gemensamma för att hjälpa dessa människor? Kommunerna i Dalälvsområdet har en löpande överenskommelse om just myggbekämpning, men staten genom Naturvårdsverket innebär en återkommande osäkerhet.

Varje år samma tvekan. Naturvårdsverket vill helst att slåtter och bete med kor ska få bukt med stickmyggen. Det verkar fungera ibland, men över tid är effekten tveksam.

I Naturvårdsverkets egna rapporter går det att utläsa att antalet myggägg inte minskar, ens efter tio års slåtter och bete. Detta gör det hopplöst för människor att leva i områdena med livskvalitet och sinnesro.

Dagens situation duger inte. En möjlig väg framåt vore att Naturvårdsverket ges direktiv att överväga treåriga tillstånd för effektiv stickmyggbekämpning i de mest drabbade områdena. En annan möjlighet vore att öronmärka resurser till effektiv myggbekämpning för att ge människorna vid Nedre Dalälven trygghet och möjlighet till långsiktig planering. Dessutom behövs forskning och kunskap.

Annons

Vi vägrar sätta mygg framför människor. Därför har vi liberaler frågat regeringen vilka åtgärder de är beredda att ta för att underlätta effektiv, långsiktig myggbekämpning omkring Nedre Dalälven. Vi hoppas på kloka, handlingskraftiga svar.

Lina Nordquist, L

riksdagsledamot

Helene Åkerlind, L

kommunalråd Gävle

Alfred Mujambere, L

gruppledare Tierp

Ann-Charlotte Ågren, L

gruppledare Älvkarleby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan