Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Barnfattigdom är fortfarande ett stort problem i Gävle - frukost i skolan är ett steg i rätt riktning

Barnfattigdom har många ansikten. Det handlar om barn som får gå hungriga och frysa, barn som hamnar utanför för att det inte finns pengar till fritidsaktiviteter /.../. Alla dessa barn finns och lever i vår närmiljö, skriver Maria Blixt och Karin Sarja, Svenska kyrkan i Gävle.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Maria Blixt. Foto Linda Berglund

Bild: Arkivbild

Annons

Det är ingen nyhet att Gävle har högre barnfattigdom än övriga landet. Barnfattigdomen minskar i hela riket, men Gävle ligger fortfarande högre.

Enligt Rädda Barnens senaste rapport lever 9,3 procent av alla barn i Sverige i ekonomisk utsatthet. I Gävle är den siffran tolv procent. I arbetet för alla barns rätt till en god uppväxt har det offentliga och det civila samhället ett stort ansvar, förslaget att servera frukost i alla skolor i Gävle är ett steg i rätt riktning.

Fredagen den 9 december 2016 invigde landshövding Per Bill Svenska kyrkans utställning om barnfattigdom ”Se till mig som liten är”. Med den utställningen ville Svenska kyrkan i Gävle visa att alla barn inte har samma chans till en bra uppväxt.

Annons

I utställningen fick besökarna möta fem barn. Alla barnen levde i olika typer av utsatthet. Just de här barnen finns inte i verkligheten. Men Svenska kyrkan i Gävle möter deras riktiga kompisar i verksamheter varje dag och ett mål med utställningen var att ge barnen en röst.

Annons

Många människor såg utställningen och även senare, när utställningen visades på olika håll,berördes åtskilliga. Det är lätt att slå bort orden ”barn i ekonomiskt utsatta familjer”, som det heter i rapporterna. Men att se en säng där det saknas resurser, kärlek och omtankeberör. Det är inte lätt att vifta bort.

Barnfattigdom har många ansikten. Det handlar om barn som får gå hungriga och frysa, barn som hamnar utanför för att det inte finns pengar till fritidsaktiviteter, barn som tvingas bli vuxna och sköta om sina missbrukande föräldrar, barn som flytt och lever i ovisshet om sin framtid eller barn som har det bra materiellt men saknar kärlek. Alla dessa barn finns och lever i vår närmiljö.

Svenska kyrkan i Gävle fortsätter tillsammans med andra aktörer att arbeta för att lyfta frågan om barnfattigdom och hitta sätt att motverka den.

Under våren 2018 har Rädda Barnen och Svenska kyrkan i Gävle tillsammans undersökt hur barnfattigdom påverkar möjligheten till olika typer av fritidsaktiviteter i Gävle.

Undersökningen bekräftar det som mer omfattande tidigare undersökningar visar – att alla inte har möjlighet att delta. Den 29 augusti 2018 bjöd ABF, Rädda Barnen och Svenska kyrkan i Gävle in de politiska partierna i Gävle för att samtala om rapporten.

Annons

Barn i familjer med dålig ekonomi finns i hela Sverige. I Gävle är det fler familjer. Anledningen till en ekonomiskt utsatt situation kan vara att föräldrarna blivit arbetslösa, sjuka, skuldsatta, eller har låg inkomst.

Oavsett orsaker och omfattning har alla vuxna tillsammans en skyldighet att hitta lösningar. Att servera frukost före skoldagen är ett steg på vägen mot att ge alla barn i Gävle en bra uppväxt.

Maria Blixt

diakon och samordnare för det diakonala arbetet, Svenska kyrkan i Gävle

Karin Sarja

kyrkoherde, Svenska kyrkan i Gävle

Annons

Annons

Till toppen av sidan