Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Framtidens vård kräver patientnära proffs

Medborgare vill känna sig hörda, sedda och välkomna. De som arbetar inom vård och omsorgsyrken ska när de utför sina arbetsuppgifter känna att de har rätt förutsättningar att ge detta till dem de möter i sitt dagliga arbete, skriver Barbro Andersson och Åsa Lindestam.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barbro Andersson. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Bild: Arkivbild

Annons

Vi blir fler till antal och vi lever längre. Behovet av fler händer inom vård och omsorg ökar. Utvecklingen över tid av förbättrade livsvillkor samt framväxten av högkvalitativ vård och omsorg gör att samhällets utmaningar och behov ser annorlunda ut än tidigare.

Omsorgen och vården spelar under olika skeenden av livet en viktig roll. Genom hela livet vill vi att medborgares möte med vård och omsorg, vare sig det handlar om ett tillfälligt besök eller om det handlar om exempelvis vistelse på ett fritidshem, ska vara det bästa.

Annons

Annons

Kraven på moderna och tillgängliga välfärdsinsatser kommer att öka. Välfärdens medarbetare måste ges rätt förutsättningar att vara de proffs som de är och vill vara.

För att klara detta behöver fler unga utbilda sig till och dessutom behöver fler stanna kvar i välfärdsyrkena.

För det behövs satsningar för att öka attraktiviteten. De som arbetar inom vård, förskola och omsorg behöver i större utsträckning än idag känna att de kan vara med och påverka sin arbetssituation. Förbättrade möjligheter till inflytande och medbestämmande är avgörande.

En förutsättning för att kommuner och landsting ska kunna möta medborgares och medarbetares behov är en handlingskraftig regering.

Därför är det glädjande att den socialdemokratiskt ledda regeringen levererat, och fortsätter leverera, riktade satsningar inom sjukvården vad gäller till exempel nära vård, cancervård, ungas psykiska hälsa och förlossningsvård.

Förra veckan presenterade finansministern vårändringsbudgeten där man bland annat tillfört en halv miljard kronor att fördela över landets kommuner till att stärka våra äldreboenden. 

Vi från Socialdemokraterna Gävleborg och Kommunal Mitt lovar att fortsätta arbeta för högkvalitativ vård och omsorg, med medarbetare som har möjlighet att vara de proffs de är, och trivas på sina jobb.

Annons

Hästen 2018 tog socialdemokraterna i Gävleborg och Kommunal Mitt i hand på ett flertal åtgärder som ska stärka välfärdens medarbetares anställningsvillkor, inflytande och arbetsmiljö.

Annons

De demografiska utmaningarna är högst närvarande. Vi är övertygade om att de behöver mötas med samarbete och handlingskraft. Tillsammans kan vi skapa ett starkare och tryggare Sverige.

Barbro Andersson

ordförande Kommunal Mitt

Åsa Lindestam

ordförande Socialdemokraterna i Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan