Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Billig populism av SD om IS-återvändarna

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Mattias Eriksson Falk, SD.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

SD:s kommunalråd Mattias Eriksson Falk och Wanja Delén yrkar i en debattartikel den 13/4 på att IS-återvändare ska tas ifrån sitt svenska medborgarskap och att Sverige/Gävle ska stoppa alla återvändare.

Annons

Naturligtvis är alla överens om att IS tillhör nutidshistoriens värsta terrororganisationer och att alla som deltagit ska bära fullt ansvar för vad de gjort.

Annons

Men SD:s utspel känns som billig populism utan lagstöd och som jag ser det borde man kunna kräva mer av personer i kommunledningen. Så mina frågor till SD:s kommunalråd blir:

1. Med vilken laglig grund kan deras medborgarskap upphävas? Har inte Sverige ett såväl moraliskt som lagstadgat ansvar för de dumheter landets medborgare gör utomlands?

2. Om deras medborgarskap upphävs, vilket land har ni då tänkt ansvaret ska dumpas på? Vad jag vet finns det inget land som tar emot dem med öppna armar (och om så skulle finnas är det nog ingen bra idé att skicka dem dit), eller vill ni att de likt Tom Hanks i "The Terminal" ska tillbringa livet i en avgångshall på någon flygplats (kanske inte heller någon bra plats att ha dem på)?

3. Ni ställer kostnaderna för att lagföra IS-återvändare mot skola, vård och omsorg. Är det en tankegång ni vill applicera på alla kostnader för att hantera kriminella personer?

Vill också rikta ett tack till Moderaternas William Elofsson för en betydligt mer nyanserad debattartikel i samma ämne den 14/4.

Undrande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan