Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Utrota skarven innan den utrotar vår skärgård

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En skarvkolini på Stora Gistaholmen utanför Fagervik.

Bild: Lars Windh

Annons

Vad händer när skarven får husera fritt? Jo, alla fiskar, i för skarven lämplig matstorlek, försvinner ner i deras magar. Skarven är ju en mycket skicklig fiskare, så ingen slipper undan.

Det är första steget i utrotningen av våra fiskar i skärgården.

I kustnära vatten där skarven söker föda försvinner smolt av öring och lax, mört, abborre och mindre gäddor samt övrig fisk av lämplig storlek, till exempel sik.

Annons

Annons

Däremot klarar sig mindre fiskar som till exempel mindre löjor och framför allt spigg, som tack vare att de får vara ifred för de fiskar, som skarvarna äter upp, blir fler och fler.

Nu kommer nästa fas i utrotningen.

Löjor och spigg har ju fått växa till sig och blivit många. De är ju för små för att jaga och äta andra fiskar men mat måste de ju ha för att överleva. Vad gör de då när andra fiskar, de som finns kvar, vid lekperioden lägger sin rom? Fiskrom är ju fullt med fullvärdig näring. Kalas för alla småfiskar, bara att ta för sig.

Nu har alltså skarvarna ätit upp alla mellanstora fiskar, bland annat de som skulle ut i havet och växa sig stora och feta. Inte heller finns det några gäddor eller abborrar kvar, som skulle kunna växa sig stora.

Och i andra änden, där tillväxten börjar, ser spiggen till att ingenting blir kvar.

Förr i världen ansågs skarven med rätta gå hårt åt fisk och med den fiskenäringen, och den var därför hårt jagad av skärgårdsbefolkningen. På senare tid, i alla fall från 1980, har den fått föröka sig fritt tillsammans med sälarna. Som följd har vi snart varken fisk eller fiskare kvar.

Mårdhunden räknas som en invasiv art eftersom den skulle utrota allt djur- och fågelliv ovanför vattenytan i skärgården. Skarven utrotar det mesta, av det av oss uppskattade livet under vattenytan, men får härja fritt i skydd av regler från Naturvårdsverket och EU.

Annons

Skärgårdsbefolkningen i Blekinge kunde med olika metoder hålla skarvarna nere men vi kan tydligen bara hoppas på ett under för att få behålla vår skärgård. Jag tycker att det är bedrövligt att inte någon som begriper och förstår sig på, bestämmer att nu får det vara nog.

Utrota skarven innan den utrotar vår skärgård.

Nu är det akut

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan