Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Bojkotta schlagerfinalen i Israel

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Från Eurovision Song Contest i Lissabon förra året då Israels bidrag vann.

Annons

Redan 1948 och när staten Israel bildades fördrevs 750 000 palestinier som redan bodde där från sina hem. I dag finns fortfarande 19 palestinska flyktingläger i Gaza och på Västbanken som ett resultat av att staten Israel bildades. I dag, många år efter det behandlar Israel palestinierna fortfarande på ett oacceptabelt sätt.

En av demokratins grundtanke är att alla människor är lika värda och ska ha samma rättigheter vilket inte sker av Israel. Israel är en militärmakt som styr och kontrollerar Västbanken där palestinierna bor, med lagar och regler som liknar en apartheidpolitik.

Israel fördöms ständigt för sina handlingar mot mänskliga rättigheter av organisationer och organ såsom bland annat Förena Nationerna, Amnesty, Internationella domstolen i Haag, Jewish voice for peace och B Tselem (Israelisk människorättsorganisation).

Annons

Annons

I senaste valet nu i april 2019 har omvalda premiärministern Benjamin Netanyahu uttryckt att Israel inte är en stat för alla dess invånare utan bara för den judiska befolkningen. Samma man har även sagt att bosättningarna på Västbanken kommer både utökas och bli fler.

Så länge Israel inte tillåter palestiniernas existens och behandlar palestinierna lika som den israeliska befolkningen samt är en ockupationsmakt finns ingen lösning på denna konflikt och en tvåstatslösning är en utopi.

Västbanken ockuperas och kontrolleras av Israel vilket gör livet odrägligt för den palestinska befolkningen. På Västbanken finns många illegala israeliska bosättningar; 169 stycken som hela tiden blir fler, utökas och byggs på palestinsk mark.

 

Israelerna och turisterna kan åka var de vill utan problem medan man som palestinier saknar den möjligheten i sitt eget land. Palestinier på Västbanken får till exempel inte besöka Jerusalem eller israeliska städer eller Gaza.

Om du som palestinier vill åka till andra palestinska städer eller byar tvingas du ta omvägar eftersom de får använda andra vägar. De måste dessutom passera ett flertal vägspärrar som både gör resan mycket tidskrävande och förnedrande. De saknar medborgarskap och rösträtt i sitt eget land men betalar skatt vilket är förbjudet enligt internationella lagar om ett land ockuperar ett annat land.

Annons

En separationsbarriär-mur har byggts och fortfarande byggs för att avskilja och isolera palestinska områden ifrån varandra och för att sammanbinda de israelska bosättningarna.

Annons

Mellan bosättningarna är det vägar som bara bosättarna får använda. Israel kontrollerar samtliga naturrikedomar såsom vattentillgången. En israelisk bosättare gör av med cirka 330 liter vatten/dag att jämföras med en palestinier 79 liter/dag.

Namn på palestinska byar på Västbanken får inte skyltas enligt Israel medan namnen på de israeliska bosättningarna och platser som har ett turistvärde är skyltade.

Vi måste som medmänniskor agera och reagera mot Israels ockupation och apartheidpolitik. Ett sätt är att bojkotta denna musiktävling; en musikfest där palestinier från Gaza eller västbanken överhuvudtaget inte är välkomna då de saknar tillåtelse att resa.

Jag rekommenderar varmt att ni, Larz Gustafsson och Bawar Ismail besöker Västbanken och träffar de palestinier som lever under en ockupation. Följ med och ser hur deras vardag ser ut, vilka hinder de konstant utsätts för och den olika behandling som är deras vardag.

Det ser man varken från Sverige, Tel Aviv eller i områden där majoriteten är Israeler, den måste upplevas på plats.

Lisa Stern

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan