Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: På första maj vill vi lyfta ideologin

Inför 1 maj vill vi lyfta ideologin. Skälet till att det finns olika partier är för att det finns skilda grundsyner på hur samhället ska utformas och hur vi ska nå dit, skriver Elin Lundgren och Christoffer Rogsberg, S.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Elin Lundgren, S.

Bild: Helena Björklund

Annons

Det handlar om hur ägandet i samhället ska se ut och hur resurser ska fördelas. Hur man ser på alla människors lika värde och hur vi gemensamt ska se till att människovärdet får vara okränkbart.

Visst vet ni att av över 80 procent av världens rikedomar tillhör en procent av världens befolkning? Det kan möjligen den procenten vara nöjda med, men knappast vi andra i en värld där människor fortfarande svälter och lever under mycket fattiga förhållanden.

Också i Sverige och i Gävle är klyftorna mellan de som har och de som inte har stora. En del tror att det fungerar som en drivkraft för människor, att jobba hårdare för att komma ”någonstans”.

Om bara drivet finns för rikedomar så kommer dem med hårt arbete. Vi vet att så inte är fallet. Vi föds inte med samma möjligheter. Ibland begår man misstag, ibland snubblar man på vägen, ibland blir inte resultatet lika bra som man trodde. Vi tycker att samhället ska formas så att alla får många chanser.

Annons

Annons

Ett viktigt område är skolan. Där har vi genom åren vunnit många segrar. Alla ska gå i skolan och få de kunskaper de behöver för att vara en aktiv medborgare med goda möjligheter i livet. Därför oroar det oss att inte alla elever ges möjligheter att nå målen genom en skola som kan passa alla. Och att vi inte lyckas förklara för alla elever att kunskaperna de får i skolan är viktiga.

Vi vill dessutom att det ska gå att studera på olika sätt hela livet, för att ställa om på en föränderlig arbetsmarknad eller för att bilda sig. Många former finns i dag, men i framtiden kan det finnas fler sätt för detta.

I politiken där vi verkar arbetar vi för att människor som behöver assistans ska ha det, att människor som är sjuka ska får det vård och stöd som de behöver för att både må bättre men också slippa oroa sig för sin ekonomi, att alla pensionärer ska känna att de har ett gott liv och att människor som är nya i Sverige ska känna sig välkomna hit och inkluderas i gemenskapen.

Politiken är rörlig materia, inget är klart, man blir aldrig färdig, nya fiender dyker upp, nya utmaningar, tidsandan ändras. Därför är det politiska arbetet lika svårt som spännande. Vi har valt att vara en del av det för trots det komplexa och tidskrävande arbetet känns det bättre att vara med och göra skillnad än att stå vid sidan av och recensera.

Annons

Ett skäl till att vi är socialdemokrater är just att vi vill se ett samhälle där alla känner framtidshopp och framtidstro oavsett hur ditt liv ser ut just nu.

När man började fira 1 maj i Sverige handlade det om åtta timmars arbetsdag. Tusentals människor slöt upp för detta konkreta mål, som man kände kanske finns inom räckhåll om vi kämpar. De gjorde det.

Låt oss minnas det varje dag när vi vill se förbättringar. Är vi många så går det. Vi ses under fanorna på onsdag!

Socialdemokraterna i Gävle

Elin Lundgren, ordförande

Christoffer Rogsberg, vice ordförande

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan