Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Jag är inte emot Israels existens utan mot ockupationen och landets politik

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Israel vann Eurovision 2018 och arrangerar i år.

Bild: TT

Annons

Svar till Joachim Tromark och Hecktor angående Israel-Palestina:

Joachim Tromark: Du anser att det som organ som FN, internationella tribunalen I Haag, människorättsorganisationer och jag med många fler bevittnat är lögner.

Detta handlar inte om att vara emot Israels existens utan en kritik mot en ockupation och en politik som behandlar palestinierna orättvist i jämförelse med den israeliska befolkningen.

De 750 000 palestinier som redan bodde där när Israel bildandes 1948 flydde inte självmant utan fördrevs.

Jag måste förtydliga att jag pratar om de palestinier som i dag lever på Västbanken, olagligt ockuperat av Israel. Där bor majoriteten 2,7 miljoner av alla palestinier. Jag pratar inte om de 20 procent som är israeliska medborgare och bor utanför Västbanken.

Annons

Annons

Det stämmer inte att 96 procent av palestinierna har palestinskt styre och palestinska lagar. Västbanken indelas i tre områden A, B och C efter vem som har den civila och säkerhetsmässiga kontrollen.

61 procent av Västbanken tillhör område C och styrs både civilt och säkerhetsmässigt av Israel.

Område A utgör 18 procent av Västbanken och styrs av palestinierna civilt och säkerhetsmässigt men har ändå närvaro av Israel.

Västbanken är som ett lapptäcke med utspridda palestinska byar och städer och består inte av ett helt sammanhängande palestinskt område. Områden däremellan kontrolleras och styrs av Israel bland annat där de illegala bosättningarna, in och ut passagerna ur städer och byar samt vägarna ingår.

Hamas finns inte på Västbanken utan i Gaza. Terrorism är en fruktansvärd handling oavsett vem utövaren är och är aldrig försvarbart.

Ofta i debatten ses palestinierna som terrorister och självmordsbombare vilket inte är rätt. Palestinier tar också avstånd från dessa handlingar och vill leva ett så normalt liv som möjligt; med familj, skola, jobb och rörelsefrihet.

Israel utför kollektiv bestraffning mot alla palestinier som fråntas rätten att och leva ett normalt liv. Istället har de en vardag fulla av hinder såsom vägspärrar och muren som leder till en omöjlig och begränsad rörelsefrihet, id kontroller och särbehandling.

Dessa åtgärder och den kollektiva bestraffningspolitik som Israel bedriver är kritiserad och fördömd av bland andra Internationella domstolen i Haag och ses som en krigsförbrytelse.

Annons

Hecktor: PLO erkände Israel som stat i Osloavtalet i mitten av 1990 talet. Att Israel har 0,1 procent av marken i Mellanöstern har ingenting att göra med hur palestinierna behandlas.

Annons

Du skriver att Palestina aldrig har existerat som stat eller område men du skriver inget om den palestinska befolkningen som levt och lever där. Staten Palestina är erkänd av 137 av världens 193 suveräna stater samt många internationella organ såsom FN:s generalförsamling.

Intifadorna som skett är ett uppror mot ockupationen. En 1987 och den andra på 2000-talet. År 2000 trodde man att PLO erkännande av Israel skulle göra att ockupationen upphörde. Under 1990-talet ökade antal bosättningar och rörelseutrymmet för palestinierna minskade. Israel hade vägrat att följa FN resolutioner om ett slut på ockupationen.

För fortsatt diskussion hör gärna av er till mig, en som upplevt palestiniernas vardag på plats. 

Lisa Stern

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan