Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ni höll nyss i taktpinnen för Ekogas så skruva ned tonläget, tack

Replik till William Elofsson: Fram till årsskiftet höll Moderaterna i taktpinnen för Gästrike Ekogas AB, när man som största parti i ledningen för Gävle kommun styrde över både ägardirektiv till sina bolag och uppdrag till sina förbund.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Åsa Wiklund Lång, S.

Bild: Elvira Pihl

Annons

När biogasbolaget nu ska fullfölja sina planer som sedan länge beslutats i en enig bolagsstyrelse – där även Moderaterna finns representerade, rasar man över att bolaget inte är sålt.

Moderaterna har oss veterligen aldrig lagt fram något förslag om försäljning av andelar eller hela bolaget. Agerandet nu med återremisser och frågor om detaljer som man flera gånger fått svar på är inget annat än populistiska slag i luften.

Annons

Annons

Gästrike Ekogas gör biogas av matavfall som medborgarna annars får betala för att hantera på annat sätt. Vi räknar med en kostnad på minst 2,5 miljon kronor per år mer för medborgarna om vi inte ska göra användbar gas av matavfallet.

Det ska jämföras med räntekostnaden på 200 000 kronor per år för de lån som behövs för att bygga nya tankställen - som i sin tur ger intäkter till bolaget.

Kommunfullmäktige i Gävle tog år 2010 beslut om att starta Ekogas för att skapa nytta av det matavfall som vi alltid kommer att ha. Många är de kommuner och regioner som gjort samma sak, och investeringarna är på ungefär samma nivåer runt om i landet. När Ekogas byggdes användes inte ens alla medel som söktes.

Hur ser Moderaterna att den upphandling av kollektivtrafiken som gjorts, där biogas ska vara en stor del av bränslet, ska kunna genomföras om ingen tankstation för bussar får byggas?

Det är väl verkligen att slarva med skattebetalarnas pengar, att sträva efter att en av de största och viktigaste upphandlingarna som vi gör åt medborgarna, kollektivtrafiken, ska gå i stöpet.

Moderaterna undrar hur bolaget ska kunna betala tillbaka sina medel till kommunkoncernen, i sin återremiss. Antingen vill Moderaterna vilseleda Gävleborna, eller så är de pinsamt okunniga. Kommunala bolag betalar tillbaka investeringar genom utdelning till sin ägare. Finns att läsa i kommunallagen.

Annons

Skruva ned tonläget lite, William Elofsson. Det är till stora delar ert arv vi förvaltar i dagsläget.

Åsa Wiklund Lång, S

kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik, S

kommunalråd

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Erik Holmestig, C

kommunalråd

Therese Metz, MP

kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan